Klein verschil, groot effect

 

Iedereen weet dat een kleine verschil, een groot effect kan hebben. Dit geldt zeker voor het gebruik van taal. Robert Cialdini, professor op de Arizona State University, onderzocht het werven van donateurs door de Amerikaanse Kankerstichting. Hij vond dat een kleine aanpassing in het taalgebruik drastische verschillen oplevert.

De conclusie van het onderzoek was helder. 

Mensen ondernemen meer actie als minimale voorwaarden worden gesteld.

In dit voorbeeld vragen mensen zich af of ze wel genoeg kunnen doneren en of hun bedrag wel een verschil kan maken. Door duidelijk te maken in de tweede zin, dat elke cent helpt, is het makkelijker om de beslissing te nemen en te doneren.

Het resultaat van de toevoeging aan de eerste zin is enorm. Donateurs geven gemiddeld bijna twee keer zo vaak, terwijl het bedrag dat ze geven niet afneemt. Ondanks dat een cent al helpt, gaan mensen niet minder geven dan ze zouden doen als reactie op de eerste vraag.

Aangeven dat iets kleins doen een goede start is, zorgt dat mensen vatbaarder zijn om te beginnen. Wil je mensen in beweging krijgen, zorg dat je een duidelijk minimum stelt. Dit helpt bij het doorbreken van de status quo. 

Het doorbreken van de status quo is moeilijk. Een van de redenen is: we zijn liever lui dan moe. Het nadenken over een andere keuze kost tijd en energie. We voelen ons prettig bij de keuze die er staat. Daarbij speelt ook de angst voor verlies een rol, want als we toch wisselen, dan maken we wellicht een verkeerde keuze.

Door gebruik te maken van dit inzicht kun je mensen naast je helpen betere beslissingen te nemen. Dromen en wensen genoeg, maar de start van de reis is vaak zo lastig.

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Creola Schroyer (donderdag, 02 februari 2017 21:01)


  If you are going for best contents like myself, just pay a visit this site everyday since it gives quality contents, thanks

 • #2

  Kalyn Hammaker (zaterdag, 04 februari 2017 18:21)


  If some one needs expert view regarding blogging after that i suggest him/her to pay a visit this web site, Keep up the nice work.

 • #3

  Marchelle Steve (zondag, 05 februari 2017 03:43)


  Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and excellent design and style.

 • #4

  Margarite Mcnees (dinsdag, 07 februari 2017 04:49)


  I am genuinely pleased to glance at this blog posts which includes lots of helpful data, thanks for providing such information.

 • #5

  Peggie Gaccione (dinsdag, 07 februari 2017 15:07)


  Hello there, I found your blog via Google while looking for a similar matter, your website got here up, it seems great. I've bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply turned into aware of your blog thru Google, and located that it's really informative. I am gonna be careful for brussels. I will appreciate in case you proceed this in future. A lot of other folks will likely be benefited out of your writing. Cheers!