Ankeren!

Waarom overal korting en wat doet het met je?

 

Deze vragen hebben allemaal te maken met ankerpunten. Bij zo’n korting toont een bedrijf altijd de oorspronkelijke prijs (het ankerpunt) waarop jij je korting krijgt. Zo ontstaat de impressie dat je ineens iets heel goedkoop kunt kopen. Een fantastische korting die bovendien vaak slechts korte tijd beschikbaar is. Een groot aantal bedrijven zou zonder deze kortingsacties aanmerkelijk minder succesvol zijn. In Nederland is zelfs een winkelketen geweest die de prijzen in de zomer juist verhoogde, om rond de feestdagen korting te kunnen geven. Wij zijn als mensen nu eenmaal uiterst gevoelig voor koopjes.

  

Ankerpunten gebruiken we regelmatig om gefundeerd een mening te geven. Stel je voor dat iemand je vraagt om te bepalen wanneer Ruud Lubbers geboren is. De Nederlandse oud-premier regeerde in de jaren tussen 1982 en 1994. Velen zagen hem als lijdend voorwerp in de filmpjes van Animal Crackers en toen zag hij er wat grijs uit. Op basis van dat anker ga je redeneren en zo kom je wellicht uit rond 1940 als geboortejaar. (Zijn geboortejaar is 1939). Vergelijkbare ankers gebruik je als gaat bepalen hoever Rome van Rotterdam ligt en hoeveel inwoners Groningen heeft. 

Ankeren:

Denken of onderhandelen vanuit een gegeven prijs.

Tip voor een belegger:
Maak dan elke keer opnieuw een beslissing over je portefeuille. Het verlies is er direct en niet pas als je verkoopt. Als je een deuk in je auto rijdt, is de auto ook direct minder waard. Bepaal op basis van je persoonlijke situatie of je die aandelen nog moet houden. Laat je niet beïnvloeden door je eigen emotie. 

 

Tip bij het kopen van een souvenir:
Zorg dat jij degene bent die het anker werpt en begin je gesprek met een bedrag dat lager is dan het bedrag, dat je wilt betalen: "Ik koop het voor .. Lira, Baht, Dollar of Euro."

 

Dit is een deel uit hoofdstuk 19 Ankeren van het boek Net Iets Slimmer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0