· 

Ideeën die werken in 2018

Behoor jij nog tot de selecte groep die zijn goede voornemens volhoudt? Chapeau! De meeste mensen haken al binnen een paar dagen af.

 

Hoe kan het toch dat hele volksstammen vanaf 1 januari stoppen met roken, minder drinken, vaker sporten en meer met vrienden willen afspreken, maar dat dezelfde mensen de week erna hopeloos vast zitten aan hun oude gewoontes.

 

In dit artikel lees je een aantal ideeën om in 2018 wel je de verandering te bewerkstelligen, want je hebt toch niet voor niks goede voornemens? Zo help ik je graag af te vallen, gezonder te leven en eerder te stoppen met werken.

Waarom is veranderen zo lastig? Het heeft te maken met onder andere de volgende redenen:

 1. Ons gedrag zit dwars
  Veranderen komt vaak met een gevoel van alles of niets. De "Ik ga er vol voor!-insteek lijkt goed, maar het is bijna niet vol te houden. Daardoor voelt je start als een mislukking en dit demotiveert. Daarnaast ben je vatbaar voor verliesaversie, voorkeur voor de status quo en de directe beloning. 
 2. We gaan de gehele olifant opeten
  Dit lukt natuurlijk niet. Het bekende antwoord op de vraag " hoe eet je een olifant" is " hapje voor hapje". Door de gehele olifant te zien, lijkt de uitdaging enorm.
 3. We vergeten dat mislukkingen erbij horen
  Het mislukt geheid een paar keer. Je gaat niet naar de sportschool. Balen zeg, want daarmee is je doelstelling van elke week sporten mislukt. Helaas laten veel mensen zich uit het veld slaan door deze mislukkingen.
 4. We geven geen commitment
  Misschien wel de belangrijkste reden dat we niet slagen, is het gebrek aan commitment. Een manier die je gemotiveerd houdt ook in mindere tijden.

Veranderen kan!
Veranderprocessen zijn veel onderzocht. Duidelijk is dat mensen zeker wel kunnen veranderen, maar dat het alleen werkt als mensen het zelf willen. Moeten levert gegarandeerd weerstand op en leidt dus niet tot de gewenste resultaten. Het begint dus (zoals bijna altijd) bij jezelf. Waarom wil je veranderen? Wat ben jij bereid daarvoor te doen of laten? Hoe ben je van plan te veranderen?

 

De volgende ideeën helpen je als je intrinsiek gemotiveerd bent:

 1. Leer over je gedrag
  Inzicht in de manier waarop je beslissingen neemt, helpt je bij het net iets slimmer maken van keuzes. Een voorbeeld. Evolutionair gezien heb je een voorkeur voor een directe beloning. Als er een stuk taart voor je staat te lonken, dan wil je daar in happen. Het geeft je een dosis suiker en dat geeft snel energie. Je lichaam vindt dat slim, want je weet niet wanneer het volgende eten komt. Althans dit gold 5000 jaar geleden. Vandaag loop je gewoon naar de koelkast voor een beetje eten. Kortom je hoeft de directe beloning niet direct te pakken en kunt gaan voor de uitgestelde beloning (een gezonder lichaam), die beter voor je is. Inzicht in deze processen helpen je. Bijkomend voordeel? Je kunt eerder stoppen met werken!
 2. Zet kleine maar doortastende stappen
  Vaak begin je vol goede moed aan je nieuwe voornemen. Meer sporten en gezonder eten! Dit klinkt goed, maar werkt slecht. Dit komt omdat het te groots en te weinig concreet is. Wat beter werkt, is concrete kleine stappen. Dus i.p.v. meer sporten, doe je elke dag 25 sit-ups. Je zegt niet: " ik ga gezonder eten", maar  neemt je voor elke dag 2 stuks fruit te eten. Door het kleiner en concreter te maken behaal je makkelijker resultaten. Alle kleine hapjes zorgen uiteindelijk dat je de olifant opeet. Lees hier meer over dit onderwerp.
 3. Mislukkingen zijn top
  Je weet uiteraard dat geen enkel succes gekomen is zonder tegenslag. Vraag elke ondernemer, Olympiër of auteur maar en je hoort hordes mislukkingen op weg naar de miljoenenbusiness, gouden medaille of bestseller. De kunst hier is om de teleurstelling te zien als optimaal leermoment. Je weet namelijk wat niet werkt. Het is dus ook een stap in de goede richting en zeker niet het einde van je poging.
 4. Maak afspraken met jezelf en anderen
  We zijn allemaal kuddedieren en houden niet van wispelturigheid. Dit gebruik je in je voordeel door je voornemens te delen met mensen in je groep. "Ik stop met roken en als ik toch begin dan..." Een dergelijke boodschap creëert een mentaal contract met jezelf en degene die je het vertelt. Omdat we niet houden van falen ontwikkel je meer commitment voor je doel. Ik help je graag dus mail je voornemen. Concreet met datum en ik herinner je er aan! Mail me. 

Mijn voornemen? Ik help je graag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0