· 

3 waardevolle lessen over je gedrag uit Wie Is De Mol 2018

Hoe steek je iemand een mes in de rug? Je zag het in aflevering 2 van Wie Is De Mol. Dit (in mijn ogen) briljante programma laat de deelnemers telkens weer beslissingen nemen waar ze niet echt achter staan.

 

In deze aflevering krijgt de groep de kans om een kandidaat terug in het spel te krijgen. Dit gaat ten koste van geld in de pot, maar het is wel zo aardig, toch?

 

Wat daarna gebeurt is hoogverraad uit het boekje en tegelijkertijd wel ontzettend rationeel. Laat we eens kijken wat er gebeurt.

Hieronder zie je in een aantal fragmenten wat er gebeurt. Let op de non-verbale en verbale reacties van de deelnemers.

Wat een heerlijke afsluiter van Art Rooijakkers. "Nou fijne avond nog". En de deelnemers blijven vertwijfeld achter. Je hoort hen zeggen dat ze sociale personen zijn. Dat het pijnlijk is wat er komt. Maar ja niemand deed wat. De druk van groep zorgde dat ze niet naar Ron liepen.

 

De reden die ze geven om het goed te praten?Het is het spel en anders verdienen we geen geld voor de pot. Namelijk de €2.000 als ze goed zouden zitten in het theater. En het geld zorgt voor hoogverraad in het spel. 

 

De lessen die ik hier uit haal zijn de volgende:

  • Hebzucht
    Mensen zijn van nature hebzuchtig. In dit geval uit dat zich duidelijk in de keuze voor het geld in plaats van de mede-deelnemer. Dit wordt nu heel duidelijk uitvergroot in dit programma. Vraag je eens af wanneer jij je voor het laatst lieten beïnvloeden door hebzucht. Wanneer koos je voor geld, promotie, plek in het team of iets dergelijks ten koste van iemand anders?
  • Kuddegedrag
    Je hoort het een deelnemer letterlijk zeggen: "De groep". We zijn sociale dieren en bewegen ons graag in een kudde. Dit biedt veiligheid voor gevaar van buiten en de groep weet vaak samen meer dan jij als persoon, toch? Dit gaat zover dat mensen een verdrinkend kind niet redden, omdat andere mensen ook maar staan te kijken aan de rand van de vijver. In dit fragment laten de deelnemers Ron Boszhard vallen, omdat de rest niets doet. Wanneer ben jij voor het laatst gemanipuleerd door de mensen om je heen? Heb je al Bitcoins? Ben je gestopt met beleggen in 2008-2011? Koop je ook spullen omdat anderen dat ook doen?
  • Spijt
    Met veel pijn in hart maken de deelnemers de keuze om te blijven zitten. Het voelt niet goed en als blijkt dat de opdracht mislukt is, zie je het ongeloof in hun ogen. Ze hebben voor niets iemand verraden en de verkeerde beslissing genomen. Wanneer heb jij voor het laatst spijt gehad van een beslissing? Wat doe je als spijt hebt? Ga je het goedpraten of ga je herstellen? Leer je van je fouten?

Maar laten we wel zijn. Stiekem is de beslissing om Ron te verraden volledig rationeel en dus aan te moedigen. Het doel van het spel is namelijk zoveel mogelijk geld verdienen en deelnemers (concurrenten) kwijtraken. Degene die aan het eind namelijk de Mol ontmaskerd wint de pot. Dus hoe meer geld en hoe minder concurrenten, hoe beter.

 


Nu helpt de emotie (hebzucht en kuddegedrag) tot een juiste keuze. Helaas is emotie een verrader in je beslissingsproces en werkt het tegen je. Dus de volgende keer dat je een moeilijke beslissing moet nemen:

 

Neem de tijd en denk aan jezelf.

 

Ik help je graag bij het nemen van wijze beslissingen:

- Lezen

- Kijken

 

Ps. Wie Is De Mol nu eigenlijk? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0