· 

De winnaar van het WK volgens een grote bank

Een van de grootste beleggingsbanken ter wereld heeft 18 analisten en hun computerprogramma gebruikt om te bepalen wie wereldkampioen wordt. Deze mensen en dit programma worden ook gebruikt om beleggingsbeslissingen te nemen.

 

Laten we eens kijken hoe succesvol dat is.

 

Merel van Vugt - woelfpek.nl
Merel van Vugt - woelfpek.nl

Volgens deze grote beleggingsbank (ik noem geen namen) wordt Duitsland wereldkampioen. De kans hierop is geschat op 24%. Dat onze oosterburen finalist zouden was 37% te verwachten en met meer dan 50% zekerheid halen ze de halve finales. Helaas...voorspelling mislukt.

 

De nummer 2 dan. Brazilië. Die maken 20% kans op de eindoverwinning en hebben een derde kans op de finale. Jammer, maar helaas. Ook zij worden in 2018 niet de nieuwe wereldkampioen. Helaas...verkeerde voorspelling.

 

Het podium wordt gecomplementeerd met Spanje. Ze hebben ruim 16% kans om de finale te winnen en 28% om deze te bereiken. Ook zij spelen in meer dan de helft van de gevallen de halve finale. Helaas....ook dit land kwam niet in de buurt.

 

Kortom

Een vrij belabberde voorspelling. De vraag is: Zou je deze partij extra betalen om je beleggingsbeslissingen te laten nemen? Daar zijn ze namelijk 'goed' in.

 

Hoe complex de methode ook, voorspellen blijkt op z'n minst nogal lastig. Je kent mijn artikel over de glazen bol (lees hier) en ik adviseer dus om deze vooral te gebruiken als prachtig accessoire op je vensterbank. Ben je een vrouw met donker haar en kleurige outfit? Dan kun je de glazen bol ook uitstekend gebruiken op de kermis in een klein bedompt tentje. Financieel succes gegarandeerd.

 

Waarom dit korte artikel?

Omdat ik vaak merk dat klanten die ik spreek op zoek zijn naar de gouden tip, naar de beste kans op ...  en naar de beste manier om in de toekomst te beleggen. Het blijkt dat voorspellen erg lastig is ondanks dat soms iemand best een keer goed gokt. Net zoals de inktvis, koe, aap of andere diersoort de wereldkampioen wel eens goed kiest.

 

Pas dus op met je blindstaren op experts of beleggingsmethodes die een lager risico met goed rendement of andersom beloven. Succes en slim beleggen is niets anders dan goed spreiden, goede begeleiding en een lange horizon. 

 

Dus op naar het WK 2022. Wie weet doen wij dan weer mee. Ik voorspel van wel!

 

Veel gelezen artikelen:

1. Hoelang is jouw meetlint nog?

2. Koop je met geld geluk?

 

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang mijn e-book gratis!

 

Delen van dit artikel vind ik leuk. Klink hieronder direct op een button.

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en veelgevraagd spreker.

 

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

 

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    paul van vugt (dinsdag, 10 juli 2018 14:27)

    Mooi voorbeeld van "zekerheid" inkopen