Vakantie! De tijd om te ontspannen. Dit jaar bleef ik lekker in Nederland om te chillen aan het strand en op de zee. Althans als de wind ‘aanstaat’. Want mijn favoriete hobby in de zomer is kitesurfen.

Afbeelding
Michiel kitesurfen

Als kitesurfer ben je ‘hookt’ aan apps als Windfinder, Actuele Wind en Windy. Daar vind je de windrichting en windsnelheid nu en je ziet de voorspellingen voor de komende dagen. Ik zit de hele dag de app te herladen in de hoop dat de wind beter wordt. Soms zijn de voorspellingen gunstig. Ik gooi dan het hele programma van de dag erna om, zodat ik het water op kan. En als ik dan de volgende dag wakker wordt…. is de wind weer veranderd. Gelukkig zijn er dagen dat de wind perfect is en als het eindelijk zover is, dan ben ik onrustig en kan ik niet wachten het water op te gaan.

Zoals ik nu reageer als kitesurfer, zo reageerde ik ook jarenlang als belegger. De hele dag kijken naar de stand van de AEX. Opties bedenken om mijn winst te maximaliseren of verlies te beperken. Ik las de financiële pers en zocht naar de meningen van experts over het te verwachten verloop van de beurs. En ik zal je zeggen. Dat was de domste manier om te beleggen. Sterker nog een deel van mijn vakantie in Thailand werd verziekt door mijn beleggingsmethode.

Nu zag ik recent bij toeval dat de beurzen op verlies staan door allerlei omstandigheden in de wereld. En fors ook. Wereldwijd staan de ‘AEX-en’ procenten in de min. Ik heb snel weggeklikt en ben weer naar de windvoorspellingen gaan kijken. Wat moet je dus doen als belegger in tijden van dalingen of stijgingen?

Niets!

Hieronder zie en lees je waarom. Het Amerikaanse Dalbar doet al decennia onderzoek naar de invloed van menselijk gedrag op beleggingsresultaat. Werkt je emotie, gevoel of voorspelling voor je of tegen je op de beurs?

Je voelt het al aankomen. De laatste 10, 20 en 30 jaar heeft de gemiddelde belegger het slechter gedaan dan de beurs. Het maakt niet uit of je in obligaties of aandelen had belegd. In beide gevallen was het gemiddeld rendement dramatisch. En let op! De beurzen hebben goede beloningen gegeven, maar alleen aan de mensen die geen domme dingen hebben gedaan.

Laten we eens naar de feiten kijken.

Bron: New York Times en Dalbar

Links zijn de resultaten van aandelen en rechts die van obligaties. Ze worden vergeleken met de Amerikaanse S&P 500 en de inflatie. En je ziet het direct. In beide gevallen presteren we slecht.

Sterker nog ons gedrag maakt ons armer. Aandelenbeleggers laten tot wel 6% per jaar liggen. En de obligatiebelegger teert zelfs in op het geld. Niet best. Terwijl de kapitaalmarkt (beleggen) bedoeld is om geld te verzamelen voor later. Dit heb je nodig om met pensioen te gaan, je kinderen te helpen of andere doelen. Dus moet je geld verdienen in plaats van verliezen.

Het goede nieuws is dat het kan. Makkelijk is het niet, maar het is mogelijk als je bereid bent drie dingen te doen. Allereerst moet je erkennen dat je zelf moeilijk slimme beleggingsbeslissingen maakt. (Dit druk ik aardig uit). Als tweede moet je realiseren dat beleggen voor de lange termijn is. Dus waarom de hele tijd evalueren en voorspellingen volgen? Dalbar toont aan dat we daardoor minder rendement halen. Ten derde moet je accepteren dat je hulp nodig hebt. Als je samen optrekt met iemand die je belang behartigt dan is het mogelijk hele goede beleggingsresultaten te halen. Kies iemand die je hele financiële plaatje overziet. (Ik breng je graag in contact met een professional).

Kortom:

  1. Stop met kijken naar het nieuws;
  2. Voorspellen komen vaak niet uit;
  3. Zoek hulp van een professional;
  4. Geniet van je vakantie;
  5. Laat de beurs zijn werk doen!

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je geld. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?