Al in de jaren dertig van de vorige eeuw wist J.R.R. Tolkien een prachtig stukje gedrag vast te leggen in zijn boek ‘In de ban van de ring’, ook wel bekend als ‘ The Lord of The Rings’. Een van de legendarische karakters in dit boek is Gollum. De hobbit die door zijn extreme obsessie voor de ring helemaal veranderd is en gebroken en schizofreen door het leven gaat.

Het gedrag dat Gollum laat zien, hebben we allemaal in ons. In het Engels heet dit ’the endowment effect’. Je zou het kunnen vertalen als het eigendomseffect en het houdt in dat zodra je zaken bezit (of voelt dat je het bezit) deze irrationeel een hogere waarde toekent dan ze objectief waard zijn.

Ik observeerde dit laatst bij mijn zoontje. Een min of meer kapot autootje mocht niet geruild worden voor een beter exemplaar. De reden? ‘Deze was zo mooi’. Onzin natuurlijk, want het andere wagentje was mooier, maar goed.

Je ziet hier direct de redenen waarom dit effect zo sterk is. Allereerst ervaren we allemaal verliesaversie. Kortom we voelen verlies twee keer zo hard als gelijke winst. Daarnaast waarderen we iets dat we bezitten hoog, omdat er mogelijk veel moeite voor gedaan is.

Ok dus?
Nou zeker wel belangrijk om dit te weten, want we gaan rare dingen door dit eigendomseffect (zie Gollum). Stel je bent van plan een nieuwe auto te kopen. Je komt bij de dealer en je mag een testrit maken. Doen of niet?

Vooral lekker zelf beslissen natuurlijk, maar als je het wel doet raak je al een beetje gehecht aan de auto. De kans dat je gaat kopen wordt groter. Vergelijkbaar zie je in Imaginarium. In deze speelgoedwinkel kun je lekker spelen met het speelgoed. En geloof me daarna staan de kinderen huilend buiten als ze het speeltje niet mee naar huis mochten nemen.

Een ander bekend voorbeeld is “niet goed geld terug”. De kans dat je het niet goed vindt is klein omdat je het bezit al bent gaan waarderen.

Is het erg?
Mwoah valt mee in veel gevallen. Soms is het echter wel vervelend. Bijvoorbeeld als je belegt in Bitcoins (omdat je net als iedereen in 2017 ging kopen) en nu twijfelt of je ze moet aanhouden. Rationeel gezien weet je dat ze weg moeten, maar ja het eigendomseffect he.

Je merkt het ook als je spullen verkoopt via Marktplaats. Bizar dat mensen zo laag bieden op jouw prachtige tweehands jas toch? Die jas was hartstikke duur en hij is nog goed. Echt? Nee natuurlijk niet. Het is een tweedehands jas met je haarvet in de kraag. Niemand wil dat ding tegen de hoofdprijs kopen. Maar ja, het eigendomseffect he…

Wat te doen?
Je hebt al veel gedaan door tot hier te lezen. Bewustzijn is namelijk de grootste stap. Iets anders dat werkt, is iemand anders te vragen naar haar/zijn mening. Hoe waardeert die ander de nieuwe auto, je tweedehands jas of je Bitcoins? En geloof die ander dan ook he, want anders… het eigendomseffect weer.

Succes!

Meer weten? Lees eens een goed boek. Niet goed geld terug 😉

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je beslissingen. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voor hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner en lees mijn boek!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?