Wist je dat beleggen een noodzaak is voor de meeste mensen? Jammer maar helaas is het niet anders door twee redenen. Allereerst omdat de spaarrente te laag is om de belasting en inflatie goed te maken.

Inflatie is het bederven van geld. Misschien heb je de serie Narcos gezien op Netflix. Daarin zie je dat Pablo Escobar een hele stapel bankbiljetten in de grond. Een tijd later graaft hij deze op omdat hij geld nodig heeft. Wat blijkt? Bijna alles is verrot en aangevreten. Hij kan met zijn geld dus een stuk minder kopen dan gedacht. Zijn kapitaal is minder waard, geldontwaarding dus, ook wel inflatie.

Dat is dus reden 1. Ten tweede hebben we in de toekomst veel meer geld nodig dan je kunt voorstellen. De meeste mensen hebben wel 500.000 tot 1.000.000 nodig om hun pensioen goed te regelen en een dergelijk bedrag spaar je niet zomaar bij elkaar. Het is simpelweg te duur. Te duur?

Ja je moet zoveel inleggen op een spaarrekening om dat op te bouwen dat de meeste mensen dit niet willen betalen. Net zoals jij waarschijnlijk ook geen 15 euro voor een wijntje, biertje of colaatje betaalt in een cafe, vind je 1000 per maand voor een pensioen ook te duur.

Dus beleggen wordt noodzakelijk. Maar wat kost een goed beleggingsresultaat je dan? In mei 2020 vielen krantenkoppen op waarin de wachtrijen stonden van online brokers. Partijen waar je zelf kunt beleggen. Ik ben erg bang dat deze groep nieuwe beleggers een heel treurig resultaat gaat halen omdat ze de prijs van een goed beleggingsresultaat niet weten. Wat is dat dan?

Let op! De beurs levert je geen goed, geen super maar een fantastisch resultaat en dus is de prijs hoog.

Bron: Pierre Taljaard

De grafiek hierboven laat de prijs van meedoen (price of admission). De rode lijntjes zijn de prijs die je moet betalen. Het is de beweging (volatiliteit in technische termen) van de beurs. En zoals je leest in mijn boek Net Iets Slimmer kunnen de meeste mensen deze prijs niet betalen. We zijn niet geschikt om om te gaan met verlies en onrust rondom geld. Ik tijden van rode lijnen gaan we ons anders gedragen dan we vooraf kunnen bedenken. Je moet het wel aankunnen want dit kost het je om de fantastische rendementen van de aandelenbeurzen te behalen (>8% per jaar) als je de tijd uitzit.

Wat moet je dan doen om toch die resultaten te halen en dus met pensioen te kunnen, je hypotheek af te lossen of je kinderen te laten studeren? Simpel eigenlijk: je huurt iemand in die voor jou de boel in de gaten houdt. Iemand die niet de emotie bij jouw geld voelt, maar iemand die rationeel kijkt. Dus zoek een financieel adviseur die samenwerkt met een vermogensbeheerder. Zo krijg je empathie en ratio over je geld, inzicht in je situatie en uitzicht voor je toekomst. Een mooie bonus is dat je ook nog eens een goed resultaat haalt zonder bewust te zijn van de prijs die je het kost!

Zoek je iemand? Ik ken genoeg goede en onafhankelijke adviseurs die in jouw belang denken!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Ik help je graag dus stel vooral al je vragen per e-mail of app!

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je beslissingen. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voor hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?