Ik zit op het strand en heb net drie weken van prachtige Cambodjaanse tempels, indrukwekkende Thaise watervallen en drukke marktjes in Bangkok achter de rug. De zon gaat onder. Een koud biertje koelt mijn hand. De lounge muziek maakt samen met mijn spelende kinderen in de branding het ideale plaatje compleet. Het perfecte moment om eens te kijken wat er na drie weken in de wereld speelt. Ik open de NU.nl app op mijn telefoon. Mijn blik valt op het koude weer en de vele files in Nederland. Het icoontje van de AEX-index trekt snel mijn aandacht. Direct stokt mijn adem. Staat het er echt? Is de beurs in drie weken meer dan 10% gedaald? Paniek maakt zich meester en ik besluit dat mijn belegging direct verkocht moet worden. Gelukkig is het in Nederland 6 uur vroeger en werken mijn collega’s nog. 

De reactie op mijn verkoopopdracht is echter anders dan ik verwacht. Een tegenvraag volgt; “Huh, ben je ontslagen?”. “Nee” is mijn antwoord. “Heb je een nieuw huis op het oog of blijf je langer op vakantie?” Ook hierop is mijn antwoord negatief. “Ik wil gewoon van mijn beleggingen af” schreeuw ik bijna door de telefoon.

“Maar waarom dan?” is de vraag. “Je situatie is niet veranderd en toch wil je de beleggingsportefeuille veranderen. Geef jij niet al bijna 10 jaar beleggingstraining en ben je niet bezig met een boek over gedrag en financiën? Moet je niet beter weten?”

Deze situatie deed zich voor in januari 2016. Het heeft me veel geleerd. Hieronder leg ik je uit wat mijn belangrijkste lessen zijn geweest.

Les 1 – Lees geen nieuws op vakantie!

Als je op vakantie bent dan is het nieuws niet relevant. Wat ga je eraan doen? Wat ga je ermee doen? Laat het lekker voor wat het is! (Trouwens dit geldt ook als je thuis bent).

Les 2 – Het gaat toch anders

In december 2015 zag ik mezelf als expert op het gebied van beleggingen en gedrag. Mijn boek was in ontwikkeling en ik had jarenlange ervaring bij een vermogensbeheerder. Drie weken later was alles anders omdat het over mezelf ging. Zo rationeel als ik iemand kan adviseren, zo irrationeel reageer ikzelf. Het gaat echt anders als om jezelf gaat.

Les 3 – Vraag hulp

Ik heb geleerd dat hulp vragen goed is. Eigenlijk altijd, maar zeker als het je eigen situatie betreft. Hoeveel tandartsen ken je die hun eigen verstandkies trekken? Iemand anders ziet je situatie vaak beter en reageert daardoor logischer. Kies iemand die je vertrouwt en die je belang in oog houdt.

Les 4 – Leer voordat het te laat is

Een dergelijke situatie als ik hierboven beschreef, overkomt me niet nog een keer. Ik heb geleerd van mijn ervaring en ik heb me verder verdiept in de totstandkoming van mijn keuzes. Nu ben ik me bewuster van mijn gedrag en de wijze waarop we als mensen reageren. Jij kunt dit ook leren. Koop bijvoorbeeld een boek of luister eens een podcast (Ok dit is beide reclame, maar toch…).

Belangrijkste les

Geld is helaas een belangrijk middel in onze samenleving. Je kent vast verhalen dat families breken over geldzaken en dat oorlogen starten door financiële conflicten. In ons persoonlijke leven zorgt geld ook voor mooie dingen. De vakantie, het gezellige etentje of de mogelijkheid om meer tijd thuis door te brengen. Geld brengt tegelijk ook veel onrust. Veel financiële beslissingen nemen we daarom verkeerd. Ik ben overtuigd dat een derde, iemand die jouw belang wilt dienen, helpt met betere beslissingen. Dit komt doordat je beter inzicht hebt, je vertrouwen krijgt en je kunt terugvallen op ondersteuning. Dit kan helpen bij een gedisciplineerde aanpak om je wensen te realiseren en dat is wat we toch allemaal willen. Een mooi leven leiden waarin je wensen uitkomen.

To do

Je kunt een groot aantal dingen doen om je leven te houden zoals het is of het misschien zelfs te verbeteren. Wil je meer rust rond je financïen? Doe dan het volgende:

  1. Leer meer over hoe je keuzes maakt;
  2. Zoek iemand die je kan helpen met financiële beslissingen.

Mijn beleggingsportefeuille

Gelukkig wist mijn collega me te overtuigen dat ik niet moest verkopen. Ik heb mijn belegging aangehouden en in de rest van het jaar 17% rendement gemaakt (geen garantie voor de toekomst) en ben daarmee dichterbij mijn gewenste doel gekomen.

Dit was het laatste artikel in de reeks. Na de zomer volgt een nieuwe reeks. Wil je de andere artikelen nog eens terug lezen?

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?