Bijgewerkt: 15 maart 2020

Het is nogal wat. het Coronavirus rond over de wereld en het heeft enorm veel impact. Na China is nu ook Europa in lockdown. We moeten thuis blijven, vluchten gaan niet meer en ziekenhuizen zijn erg druk. Elke dag hoor je nieuws over de verspreiding van het virus en ook de gevolgen ervan.

Naast de mensen die ziek worden en soms zelfs overlijden zijn nu ook gevolgen merkbaar voor de economie. Chinese fabrieken blijven dicht en dus heeft Coolblue al besloten minder te adverteren. Ze hebben niet genoeg spullen in voorraad. Maar ook de knoflook en gember worden schaars. Kortom het virus besmet ook de handel. In Europa wordt minder gewerkt en dus zien we winstwaarschuwingen en zelfs ontslagen.

En als de economie onder druk komt, gaat de beurs omlaag. Dat zien we de laatste weken dan ook gebeuren.

Maar wat moet jij daar dan mee?

Is dit een goed moment om te verkopen? Om die vraag te beantwoorden moet je eerst de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

  • Ben je of je partner ontslagen?
  • Moet je je huis gedwongen verkopen?
  • Daalt je inkomen?
  • Heb je veel geld nodig voor onverwachte uitgaven?

Als de antwoorden telkens ‘nee’ zijn, dan is het vaak onverstandig om je beleggen te verkopen. Waarom?

Verkoop je nu dan toch, dan is dat op basis van emotie. Je voelt onzekerheid, angst of paniek. Onderzoek wijst keer op keer uit dat verkopen op basis van emotie leidt tot slechte resultaten.

In het plaatje zie je dat de gemiddelde belegger het structureel slechter doet dan de resultaten van de beurzen. Ongeacht de periode die mensen beleggen.

Dit komt voor een heel groot deel doordat de gemiddelde belegger te vaak op basis van emotie verkoopt of koopt.

Het probleem is dat je een slecht resultaat haalt. Dus voorkom dat je de gemiddelde belegger wordt!

Wat moet je dan wel doen?

Ga terug naar het begin en vraag jezelf af waarom je bent begonnen met beleggen. De kans is groot, dat je een financieel doel hebt in de toekomst zoals pensioen, studie kinderen, appeltje voor de dorst etc. Dit doel haal je alleen als je genoeg rendement haalt. Sparen is dus geen optie door de lage rente. Het doel ligt waarschijnlijk nog minimaal 5 jaar in de toekomst. Als dit zo is, dan betekent dit het volgende:

  • Je situatie is hetzelfde en
  • de beurs is gedaald

Ik geef je een garantie: De beurs gaat heel vaak dalen (en stijgen). Bereid je hierop voor door voldoende spaargeld te hebben voor onverwachte financiële tegenvallers. En stop met het kijken naar het nieuws en zeker naar de beurskoersen.

Kies je eigen plan en laat je niet gek maken!

Wil je betere keuzes maken rondom geld of het leven? Luister een van mijn podcasts hierover: www.michielvanvugt.com/podcasts of koop een interessant boek.
Tot eind maart koop je met kortingscode ‘Corona’ het e-book met 50% korting!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Ik help je graag dus stel vooral al je vragen per e-mail of app!

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je beslissingen. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voor hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie.

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?