“Surfer (60) komt om na aanval haai voor kust Australië” Dit is de kop in het AD waar mijn oog op valt. Verschrikkelijk nieuws natuurlijk en ontzettend droevig voor de man en zijn nabestaanden. Tegelijkertijd is dit nieuwsartikel zinloos en zorgt het voor veel verkeerde beslissingen.

In dit stuk lees je wat deze krantenkop te maken heeft met jouw slechte pensioen en hoe jij zorgt dat je betere keuzes maakt.

Ik ben nieuwsgierig: Wat doet deze krantenkop met je? Word je bang voor de zee? Wil je niet meer naar Australië? Zie je haaien als gevaarlijke dieren?
Logische gedachtes die bij je op kunnen komen, maar allemaal onterecht. Althans, statistisch gezien hoef je niet bang voor de zee te worden door deze haaienaanval, kun je gewoon op vakantie naar Australië en zijn haaien geen gevaarlijke dieren.

Laten we eens naar wat rationele cijfers kijken.

Bijvoorbeeld de hond versus de haai.

In de periode tussen 2001 en 2013 stierven 364 mensen in de Verenigde Staten door een hondenaanval. Het aantal doden door een haaienaanval? Minder dan 1 per jaar, 11 in totaal.

Of bliksem versus de haai.

In de periode tussen 1959 en 2010 stierven 1.970 mensen in de Verenigde Staten door bliksem. Het aantal doden door een haaienaanval? 26 in totaal en zelfs als je de gewonden meeneemt (974) dan is de bliksem altijd nog gevaarlijker.

Nog eentje dan. Graaf je wel eens een kuil op het strand? Niet meer doen hoor, want het is gevaarlijker dan de haai in de zee. In een periode van 17 jaar overleden 5 mensen meer door een ingestorte kuil dan door een haaienaanval.

DoodsoorzaakJaarlijkse doden
Auto-ongeluk 44.757
Zelfmoord31.484
Fietsongeluk762
Vuurwerk11
Haaienaanval 1
Bron: Floridamuseum.ufl.edu

Je snapt het punt. Haaien zijn niet zo gevaarlijk als je zou denken. Toch lezen we elke haaienaanval in de krant of zien we het op het nieuws. Dit heeft te maken met het feit dat een dergelijke aanval zeldzaam is en daardoor nieuwswaardig. Het zorgt helaas ook voor verkeerde percepties. We zien haaien als gevaarlijk maar stappen massaal in de gevaarlijke auto. We durven de zee niet in, maar nemen wel honden als huisdieren.

Wat heeft dit te maken met jouw slechte pensioen? Nou voor een goed pensioen moet je gedisciplineerd geld opzij zetten voor later en bijna altijd in de vorm van beleggen. Ook op het geldgebied zie je dit soort nieuwsberichten:

“AEX hard onderuit”, “Opnieuw slechte dag op Amerikaanse beurzen” of “grootste daling van de aandeelbeurs in 6 jaar tijd”.
In tijden van onrust opent het RTL nieuws en het NOS Journaal met rode grafieken, lees je op NU.nl en in de kranten over slechte beursresultaten en in je omgeving hoor je “Beleg jij? Je bent gek!”. Exact dezelfde type kop als over de haaienaanval. Alleen lijkt nu alsof beleggen doodeng is en je verlies maakt.

Het gevolg van dit soort krantenkoppen is dus dat we op het strand zitten en blijven sparen. In beide gevallen statistisch onnodig. Je las de cijfers over de haaien al. Hier dan wat cijfers over de sparen en beleggen.

Stel je stort €10.000 op je spaarrekening in 1991. Dan heb je eind 2019 €22.534. Een mooie verdubbeling van je vermogen. Waarom zou je beleggen? Nou, let op. Als je dat bedrag in wereldwijd gespreide aandelen had belegd, dan was je inleg gegroeid tot €115.600. Dit is een verschil van meer dan €93.000. Voor de puristen dit is 930,7% meer.

En ook als je niet eenmalig inlegt maar jaarlijks stort loopt het procentuele verschil in eindbedrag op tot 268,3%.

Er is één maar, een hele belangrijke weliswaar. Je ontvangt dit verschil alleen als je je niet laat afleiden door de krantenkoppen. Het is namelijk cruciaal dat je blijft zitten waar je zit. En laat nu daar precies het probleem zitten! We worden ontzettend afgeleid, misschien zelfs angstig gemaakt door berichten over onrustige beurzen. Het gevolg? Ons gedrag wordt irrationeel en we reageren op emotie. Dit uit zich door aandelen te verkopen na een daling en door juist te starten als het super goed gaat op de beurs.

Ik adviseer je drie dingen!

  1. Kijk of lees geen financieel nieuws meer
  2. Kijk of lees geen financieel nieuws meer
  3. Neem iemand in dienst die je ratio is als jij emoties krijgt rondom je geld

Wil je meer weten en betere keuzes maken? Luister een podcast of lees een boek!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Zoek je een adviseur? Ik ken genoeg goede en onafhankelijke adviseurs die in jouw belang denken!

Ik help je graag dus stel vooral al je vragen per e-mail of app!

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je beslissingen. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voor hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?