Voor veel mensen is beleggen nieuw las ik laatst in een onderzoek van de Nederlandse toezichthouder AFM. Slechts 16% van onze landgenoten belegt. Toch hoor ik vaak als ik mensen spreek tijdens een verjaardag of langs de lijn dat ze zeggen:

“Jij doet toch iets met financieel advies? Weet je dan ook iets over beleggen? Met die Bitcoin en aandelen enzo.”

Dit leert me dat steeds meer mensen interesse hebben om iets te gaan doen met hun vermogen, maar dat er ook nog vaak onzekerheid, onbekendheid en onervarenheid op de loer ligt. En dat is logisch en tegelijk ook een gevaarlijke combinatie. Dit komt door het zogenaamde Dunning-Kruger effect.  Het is een cognitieve bias waarbij je gelooft dat je slimmer en capabeler bent dan je in werkelijkheid bent. Dit effect is het sterkst als je van iets nog niets weet.

Bij beleggen werkt dit als volgt. Mensen die nog heel weinig weten van verstandig beleggen, doen een beetje onderzoek naar beleggen in aandelen of crypto’s. Je krijgt de idee dat je door hebt hoe het zit en je zelfvertrouwen stijgt. En niet een beetje, maar het stijgt als een raket. Voor je het weet sta je op de piek van de Mont Idioot. En dit is gevaarlijk, want hier worden de fouten gemaakt.

Vaak zie ik dan ook dat onervaren beleggers starten met de verkeerde vorm van beleggen. Hierdoor ligt een teleurstelling op de loer. Bijvoorbeeld doordat het risico onderschat wordt, te eenzijdig belegd wordt of omdat te veel handelingen gedaan worden. Het gevolg is dat de resultaten tegenvallen en mensen vallen in de Vallei der Wanhoop.

Hoe kan dit anders?
Ik vind het een compliment waard als mensen serieus nadenken wat slim is met hun vermogen. Of je nu geld wilt hebben voor de studie van de kinderen, een tweede huis of een appeltje voor de dorst. Het maakt niet uit wat je doel is, maar vaak is beleggen nodig. Je weet ook dat de spaarrente nihil is en door inflatie je geld dus minder waard wordt. Beleggen is vaak nodig en dat kan ook heel succesvol.

Een aantal voorwaarden om een goed resultaat te halen en het Dunning-Kruger effect te voorkomen is:

  • Beleg met een concreet doel op termijn
  • Beleg vanuit een financieel advies
  • Beleg zonder emotie

Deze drie voorwaarden zorgen dat je weet waar je het voor doet, dat je weet of het verstandig is in je financiële huishouding en dat je niet in de beleggersvalkuil valt. Lees mijn boeken maar 😉

Onderzoek wijst dat deze drie voorwaarden bijdragen aan een aanmerkelijk hoger rendement. Door samen met je te kijken naar je situatie maken we een plan voor jouwdoelen. Ik adviseer dus altijd een onafhankelijk financieel adviseur. Die werken vaak samen met NNEK Vermogensbeheer en zij zorgen dat je beleggingen professioneel worden beheerd. Ook dit draagt bij aan een beter resultaat. Het belangrijkste is dat je start met beleggen. Het is helaas noodzakelijk voor bijna alle Nederlanders om een prettige, onbezorgde en rustige toekomst te krijgen. We moeten meer zorgen voor onze eigen financiële gezondheid en daar help ik je heel graag bij.

Zoek je een adviseur? Laat het maar weten!
Contact / over mij

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?