De uitspraak van meteoroloog Edward Lorenz over vlinders is wereldberoemd. Hij beweerde dat een vlinder die met zijn vleugels wappert kan leiden tot een tornado in Texas enkele weken later. Uiteraard is dit een metafoor voor de gedachte dat kleine stapjes leiden tot grote gevolgen. Wil jij je goede voornemens een grotere kans van slagen geven? Begin dan klein. Je wilt dat ze deze keer wel lukken, toch?

Hoe komt het toch dat zoveel goede voornemens stranden? Wat zou je kunnen doen om wel het gewenste effect te krijgen? Uiteraard is het antwoord op de laatste vraag: zet kleine stapjes.

Verandering is lastig, omdat je gewend bent aan routine. Je lichaam (fysiek of mentaal) is ingesteld op het lurken aan een sigaret, het tv-kijken op de bank, het eten van een snoepje of het uitgeven van geld. Per 1 januari ineens stoppen met je ongewenste eigenschap lijkt een goed idee, maar is zelden succesvol. Het is lastig om je dagelijkse routine ineens om te gooien. 

Probeer het eens anders door met kleine stapjes vooruit te komen. Ga een beetje minder roken, iets meer bewegen of wat gezonder eten. 

Kleine stapjes werken om de volgende redenen;

Klein is makkelijk

Het kan moeilijk zijn om ineens helemaal te stoppen met roken of ineens 10 kilometer hard te lopen. Klein beginnen werkt, omdat je het beter volhoudt. Rook eens 2 sigaretten minder per dag. Dat moet lukken toch? Ga eens 1 kilometer rennen. Ik weet dat je dat kan. Stort vanaf januari maandelijks € 100,- op een rekening. Zo start je met veranderen.

Klein betekent minder weerstand

Een nieuwe gewoonte betekent ook dat je stopt met een oude gewoonte. Hoe groter de verandering, hoe sterker de weerstand die je zult voelen. Als je weet dat je veel geld uitgeeft aan kleding, is het lastig ineens te stoppen. Ga eens wat minder naar die winkel of neem je voor elke keer een kledingstuk minder te kopen.

Klein geeft momentum

Het grote voordeel van klein beginnen is het feit dat je het makkelijker volhoudt. Het is veel eenvoudiger om dagelijks 15 minuten te bewegen, dan om direct 1,5 uur per dag te gaan sporten. Door die 15 minuten ga je je wel beter voelen. Tegelijkertijd mis je dat kwartiertje tv-kijken niet, waardoor je langzaam afscheid neemt van je oude routine. Zo werkt het ook met beleggen. Begin met een belegging waar je elke maand op bij stort. Je zult snel wennen aan je nieuwe uitgavenpatroon.

Klein wordt groot

Als je went aan je nieuwe gewoonte, is het makkelijker om steeds een klein stapje extra te doen. Al deze kleine stapjes leiden tot de gewenste grote verandering.  Financieel succes ontstaat na loop van tijd. Einstein noemde samengestelde rente ooit het negende wereldwonder. Door regelmatig kleine bedragen te storten zul je op termijn een groot vermogen kunnen opbouwen.

Iedereen heeft een ideaalbeeld van zichzelf. Dat kan anders zijn dan je zelfbeeld nu. We denken dat we gelukkiger worden zodra we die 30 kilo zijn afgevallen, de marathon hebben gelopen of een groot vermogen hebben opgebouwd.

Het geluk zit bijna altijd in de reis en niet de bestemming. Dus begin met een kilo afvallen, een eerste stap met je hardloopschoenen aan of de eerste storting op je beleggingsrekening.

Begin klein. Wees vasthoudend. En ervaar de kracht van de verandering.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?