Meer pijn in de nieuwe wereld van betalen

Heb je wel eens nagedacht over het gevolg van je betalingswijze? Wist je dat mensen meer uitgeven als ze betalen met een pasje? Sterker nog je bent bereid om twee keer zoveel te betalen als met munten en biljetten. Onderzoek wijst uit dat betalen met cash pijnlijker is dan betalen met een pasje. Je doet daadwerkelijk afstand van fysiek geld en dat gevoel van ‘afscheid’ nemen is vervelender dan een code intoetsen op een machine.

 

 

Onze manier van betalen wordt steeds makkelijker. Een groot aantal barrières verdwijnt. Zo betaal je tegenwoordig op steeds meer plekken contactloos. Je portemonnee langs het apparaat houden is genoeg. Dit contactloos betalen is erg efficiënt en het versnelt de doorloop tijd in winkels. Het gevolg is echter wel, dat we nog makkelijker geld uitgeven. Daarnaast is onze perceptie van de uitgaven anders dan wanneer je cash betaalt. Je hebt het gevoel dat je minder uitgeeft als je met een kaart afrekent dan wanneer je de munten overhandigt aan een caissière. Onderzoekers van MIT toonden aan dat men de werkelijke uitgaven met 9% overschat als je met cash betaalt, terwijl je deze onderschat met 7% als je dat contactloos of met een kaart doen.

Illustratie: Merel van Vugt
Illustratie: Merel van Vugt

 

Naast het contactloos betalen neemt ook het gebruik van slimme apps, zoals Tikkie snel toe. Ook dit is prettig in het gebruik en met een klik in je scherm betaal je een rekening.

De betalingspijn blijkt dus nog kleiner met de nieuwe technologie. Slimme winkeliers zullen hier gebruik van maken. Door kleine bedragen makkelijk en snel af te rekenen zal je mogelijk meer uitgeven dan je aanvankelijk van plan was.

 

Je kunt betalingspijn ook in je voordeel gebruiken. Sommige zaken moet je nu eenmaal betalen. Denk daarbij aan simpele dingen als een energierekening of zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook de vergoeding aan je financieel planner. Door deze te betalen heb je het lekker warm thuis, krijg je goede zorg en is je leven financieel op orde. Het betalen van de rekening is echter nooit fijn. Maak het je dus zo gemakkelijk mogelijk en zorg dat je de pijn verkleint door een automatische incasso in te stellen. Een andere optie; betaal vanaf een rekening die je niet regelmatig bekijkt. Hiermee staat je betaling op afstand, waardoor je de betalingspijn verkleint. Dit helpt je met een goede toekomst die ik je in ieder geval van harte gun.

Reactie schrijven

Commentaren: 0