In Engeland kenden ze de bruine envelop, zoals wij de blauwe envelop kennen. Veel mensen zien een dergelijke brief niet als iets plezierigs en gooien de brief ongeopend in een lade. David Cameron zijn regering wilde dit veranderen en zij stelden het BIT in. Dit Behavioral Insights Team heeft als doel om mensen met een zetje in de goede richting te bewegen. 

Het eerste succes was verbluffend te noemen. De bruine envelop werd wit gemaakt en op de buitenkant werd een persoonlijke boodschap gedrukt;”John, kun je alsjeblieft deze brief openmaken”. Het aantal mensen dat nu wel reageerde nam massaal toe. Dit was het sein om nog actiever op zoek te gaan naar manieren om mensen te helpen met hun beslissingen.

De vlieg in een urinoir. Verzonnen op Schiphol.
De vlieg in een urinoir. Verzonnen op Schiphol.

In Nederland is ook een interessante ontdekking gedaan. Slimme onderzoekers ontdekten dat een plaatje van een vlieg in een urinoir zorgt voor 80% minder sproeiers. Schiphol was de eerste plek waar dit groot werd toegepast. De luchthaven bespaarde zo veel schoonmaakkosten. 

Veel economen gaan uit van de homo economicus. Dit betekent dat de mens altijd handelt uit eigen belang en rationele argumenten gebruikt om zichzelf te verbeteren. In de praktijk blijkt dit heel anders te zijn. Wij zijn emotionele wezens en maken regelmatig irrationele keuzes. Deze beslissingen zijn zelfs voorspelbaar en met de juiste maatregelen is het gedrag dus te beïnvloeden.

Interessant is het Engelse experiment met wanbetalers van de autobelasting. Automobilisten die te laat betalen krijgen een boete van € 1.200 en dit staat duidelijk vermeld in de brief. Toch reageert maar 11% van de ontvangers op tijd. Een kleine aanpassing zorgt dat de betalingen verdrievoudigen. De brief is persoonlijker gemaakt door bovenaan de brief te vermelden dat; “Als u niet betaalt raakt u uw Vauxhall kwijt”. Daarnaast stond een verkeersfoto van de auto.

Ook het gebruik van de kracht van de massa werkt. De Engelse belastingbetaler krijgt negen maanden de tijd om zijn belasting te voldoen. Het grootste deel wacht echter tot het laatste moment met betalen. Het toevoegen van één statistiek leidt tot een toename van op tijd ingeleverde formulieren met 15%! Mensen worden gewezen op het percentage buurtgenoten dat al wel hun belasting heeft betaald.

In je dagelijks leven heb je regelmatig te maken met mensen die betere beslissingen moeten nemen. Jij wilt anderen toch ook helpen? Gebruik de inzichten die er zijn en maak de wereld net iets beter. Lees net als 1563 anderen ter inspiratie mijn boek Net Iets Slimmer.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?