Over ruim een week weten we welke partij de verkiezingen heeft gewonnen. Op welke partij ga jij stemmen? De kans is groot dat je dit nog niet weet. Het aantal zwevende kiezers is ongeëvenaard hoog. Hoe ga je dan een keuze maken in het stemhokje? Wat overtuigt je om een vakje rood te kleuren?

Mogelijk denk je dat je keuze een rationele afweging is. Na het lezen van de verkiezingsprogramma’s, het verkrijgen van stemadviezen en het volgen van debatten besluit je om voor die charismatische, overtuigende en eerlijke politicus te kiezen. Het partijprogramma is goed voor jou, je kinderen en ons land. Toch?

Nee, dit gaat in het meerendeel van de gevallen anders. Je wilt erbij horen en dat beïnvloed je keuze voor een heel groot deel.

De engelse uitdrukking ‘Jump on the bandwagon’ heeft hier alles mee te maken. Deze frase betekent dat je bij een beweging wilt horen die aan de winnnende hand lijkt. Vaak is deze keuze opportunistisch en irrationeel. 

De laatste dagen voor de verkiezingen vliegen de tussenstanden je om de oren. Vanmorgen hoorde ik op de radio dat de VVD een stijgende lijn te pakken heeft, terwijl de PVV steeds verder weg zakt. Dit soort berichten beïnvloeden je stemkeuze als zwevende kiezer. We willen graag bij de winnaar horen. Dit verhoogt ons zelfvertrouwen en het maakt je trots.

Interessant is dat veel mensen dit effect erkennen, maar aangeven er zelf niet vatbaar voor te zijn. Overigens is de melding dat een partij aan het winnen is al genoeg. Deze partij hoeft niet eens het hoogste aantal zetels in de polls te hebben. Wat denk jij? Ga jij volledig rationeel stemmen als zwevende kiezer?

Veel succes!

Ps. Ik heb mijn keuze al maanden geleden gemaakt en ben dus niet beïnvloed door bovenstaand stuk.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?