Jarenlang heb ik doelen gesteld. Ik wilde hockeyen in HC Rotterdam heren 1. Ik moest en zou leren kitesurfen. Ik ging een boek schrijven. Ik heb al mijn doelen bereikt, maar niet doordat ik deze zo duidelijk gesteld had. Hier ben ik achtergekomen na het lezen van het boek How to fail at almost everything and still win big. 

Wat blijkt? Jarenlang heb ik per ongeluk iets goeds gedaan. In plaats van doelen te stellen heb ik me gecommitteerd aan een proces. Zo vond ik het leuk om fit te blijven, nam ik Studio Sport op om hockey terug te kijken en mezelf te verbeteren. Mijn persoonlijke resultaat is een derde plaats met HC Rotterdam heren 1 in Europa in 2008. Het schrijven van het boek was misschien wel het doel, maar ik heb me voorgenomen om elke dinsdag, donderdag en zaterdag van 07:00 – 09:00 een stuk op papier te zetten. Dit proces heeft geleid tot Net Iets Slimmer. 

Het lijkt een goed idee om duidelijke doelen te stellen voor de toekomst. Doelen hebben echter een aantal nadelen.

Doelen zorgen voor stress

Een doel stellen zorgt direct druk, want je moet iets gaan bereiken dat je nu nog niet hebt. Of het nu gewichtsverlies is, sparen voor de studie van kinderen of het rennen van een marathon. Het is makkelijk om op te zien tegen de grote taak die voor je ligt. Je bent bezig met het bereiken van iets dat je nu nog niet kunt of hebt. In feite geef je toe dat je niet goed genoeg bent of iets mist. Dat is een stressvol gegeven.

Doelen zijn slecht voor lange termijn vooruitgang

Stel je voor dat je 10 kilo wilt afvallen. Je kunt dan gaan lijnen, sporten, crashdiëten etc. Binnen afzienbare termijn behaal je het doel, maar dan? Veel mensen jojoën zo weer terug naar hun oorspronkelijke postuur. Dit komt omdat het doel heiliger is, dan het proces. In plaats van je levensstijl aan te passen en voor altijd beter te eten en meer te bewegen, kiezen mensen voor het getal op de weegschaal. 

Je hebt geen controle over de uitkomsten van je doel

Kun jij nu zeggen wie kampioen wordt over 3 jaar in de Eredivisie? Nee natuurlijk niet, want je hebt geen werkende glazen bol. Toch is het doel van veel voetbalclubs om kampioen te worden. Op de uitkomst van het doel kun je geen invloed uitoefenen. Een groot aantal factoren bepaalt wie de winnaar van de competitie wordt.

Wat moet je dan wel doen? Leg focus op het proces. Als je een marathon wilt lopen dan zul je moeten trainen. Ga genieten van de training en maak dat een levenslang proces. Ergens in dat proces loop je dan een marathon en het bijkomende gevolg is dat je altijd blijft sporten. Zolang je kunt genieten van het proces houd je het veel langer vol. Voorzie je zelf regelmatig van feedback. Heb ik goed gegeten? Heb ik dinsdag geschreven? Heb ik geld overgemaakt? Dit helpt je en zo blijf je op je ideale gewicht, zo schrijf je een boek en zo spaar je genoeg voor de studiepot van je kinderen.

In de financiële dienstverlening is het doel vaak belangrijk. Het is zelfs nodig om bedragen concreet te maken. Ik denk dat het nog krachtiger is als het doel een proces wordt. Dus de wereldreis over 10 jaar is het doel en het proces is geld inzetten voor je gevoel van vrijheid. In plaats van de toekomst in te turen, moet je bezig zijn met de kleine stapjes op de korte termijn. Dus regel een automatische incasso en besteed ook nu aandacht aan het gevoel van vrijheid dat een wereldreis je zal geven.

Concrete tips:

1. Kies voor een proces dat je kunt volhouden

2. Streef niet naar directe beloning

3. Zorg dat je regelmatig feedback krijgt

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?