Toen bondcoach Blind werd aangesteld, vond ik dat direct een slechte keuze. De manier waarop dat gebeurde in combinatie met Hiddink vond ik vragen om problemen. Elke keer dat hij een nieuwe selectie bekend maakte, werd mijn overtuiging bevestigd. Blind kan er niets van. Afgelopen week zag ik het toppunt van mijn gelijk toen hij jongeling De Ligt in de basis zette tegen het zogenaamd zwakke Bulgarije. 

Ik had dus allang zien aankomen, dat Blind het einde van de kwalificatiereeks niet zou meemaken. Mijn overtuiging werd telkens weer gestaafd met nieuwe feiten. Maar klopt dit wel? Of ben ik vatbaar gebleken voor de zogenaamde confirmation bias? Dit houdt in dat mensen willen dat een idee of concept klopt, uiteindelijk ook denken dat het waar is. Je wordt daarbij gedregen door wishful thinking. Het gevolg is dat je als individu stopt met het verzamelen van bewijs omdat je al overtuigd genoeg bent.

Bron: James Clear
Bron: James Clear

Iedereen is vatbaar voor dit gedrag. Je kunt het merken aan het type auto dat je rijdt. Vlak nadat je die auto gekocht had, zag je veel dezelfde voertuigen op de weg. Confirmation bias kan in extra vormen leiden tot tunnelvisie. De overtuiging is zo sterk, dat tegenbewijs genegeerd wordt. Dit komt voor bij justitie, politie en wetenschappers. 

Ga eens na in je eigen omgeving. Hoe vaak ben jij overtuigd geraakt door wetenschappelijk onderzoek? De kans is groot, dat je geen tegenonderzoek meer hebt ingesteld. Waarom zou je ook, want de slimme koppen uit de academische wereld hebben het aangetoond. Zijn dit echter wel alle feiten? Je wordt makkelijk beïnvloed en niet alleen door wetenschappers. Zelf ben je het grootste gevaar voor een vertroebeld beeld. Mensen vinden het moeilijk fouten toe te geven en houden daardoor te halsstarrig vast aan verkeerde meningen.

Als ik beter had gekeken naar de situatie van Danny Blind had ik misschien gezien dat hij een visie had voor het Nederlandse voetbal. Hij heeft wat pech gehad met een aantal blessures, maar hij heeft geprobeerd het Nederlands eftal te vernieuwen en klaar te maken voor de toekomst. Met die inzichten had ik ook kunnen denken dat hij ons vertrouwen verdiende en dat hij de juiste man was op de juiste plaats. Maar nee ik had mijn gekleurde bril nog op.

Zet jij deze wel op tijd af?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?