Mijn collega’s zeggen al weken lang dat Feyenoord kampioen gaat worden. Ik, als fervent supporter, heb enorme hoop dat dit ook gaat lukken, hoewel ik weinig vertrouwen heb. Stel je eens voor dat de Coolsingel in mei daadwerkelijk vol loopt. Hoe denk je dat mijn collega’s zullen reageren? Juist…. met een “ik zei het toch!”. 

Ondanks dat ik hoop dat ik ermee om mijn oren wordt geslagen, is deze zin wel een voor de redenen dat we verkeerde financiële beslissingen nemen. Dit heeft alles te maken met de zogenaamde hindsight bias, het overschatten van de vaardigheid van het voorspellen van een uitkomst, terwijl die niet te voorspellen was. 

Het voorbeeld van Feyenoord is duidelijk. Niemand weet wie over vier weken met de schaal in zijn handen staat. Vergelijkbare voorbeelden zijn; Gelijk hebben met de gok op een laaggeklasseerd paard of een gevoel hebben dat de beurs morgen gaat stijgen en dat blijkt zo te zijn.

Zelfbenoemde financieel experts hebben vaak ook last van deze kwaal. Zodra de beurs een hele goede periode heeft gehad, zullen zij zeggen: “ik zei het toch!”. De vraag die een kritisch persoon zich moet stellen, is of deze expert altijd gelijk heeft. Nader onderzoek toont waarschijnlijk dat deze expert net zo weinig voorspellend vermogen heeft als jijzelf. 

Als je terugkijkt is alles helder. Moet je daarop echter je beslissingen baseren? Misschien wel, maar dan anders dan je nu denkt. Terugkijkend zou je bijvoorbeeld concluderen dat je in maart 2009 had moeten instappen in de AEX. Het grootste dieptepunt op de beurs in decennia was achteraf gezien een prachtig aankoopmoment. Maar weinig mensen hebben die stap durven nemen. De les naar de toekomst is dat als niemand meer vertrouwen heeft, jij juist moet beginnen, toch?

Als je “ja” of “nee” hebt geantwoord, dan ben je gevoelig voor de hindsight bias. De overtuiging dat je toekomstige ontwikkelingen kunt voorspellen kan leiden tot overmoed. Dit kan zorgen voor beslissingen die niet meer rationeel zijn, maar gebaseerd worden op gevoel.

Wat is wel slim? Doe eens anders en vraag advies. Dit advies moet dan gebaseerd zijn op je wensen nu en in de toekomst. Op basis daarvan neem je beslissingen en zo laat je de uitkomsten uit het verleden en de verwachtingen naar de toekomst voor wat die zijn. Deze zijn namelijk helemaal niet relevant voor jouw persoonlijke doelen. Niemand weet wat gaat gebeuren. Meer slimme dingen leren? Lees mijn boek eens. Gratis via Kobo Plus of te koop via allerlei webwinkels of hier!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?