Lees je dit artikel dan ben je mogelijk gevoelig voor framing. Dit is een communicatietechniek die zorgt dat een aantal aspecten uit een boodschap worden uitgelicht. Deze aspecten versterken dan de strekking van het bericht. Zo werkt ook deze titel. Jij wilt niet missen wat framing met je doet, dus lees je dit artikel.

Politici, reclamemakers en journalisten gebruiken dit zogenaamde kaderen graag om je bewust en onbewust te overtuigen. Communicatie is per definitie subjectief. Je kunt argumenten gebruiken om mensen te overtuigen van je gelijk. Framing doet dat door bepaalde associaties te creeëren bij je boodschap. 

Een producent van fruitdranken kan melden, dat uit onderzoek blijkt dat het drinken van zijn drank gezond is. Ook kan het label lezen; natuurlijk vers sap. Dit geeft de lezer de indruk dat het goed en gezond is. Juristen in de rechtzaal hebben kaderen tot een kunst verheven. Door gebruik te maken van andere gebeurtenissen krijgt een verdachte bepaalde associaties, die bijdragen aan de uitspraak van de rechter.

Het combineren van framing met verliesaversie zorgt voor een versterkt effect. Het blijkt dat negatief communiceren mensen eerder in beweging krijgt. Vergelijk “Kom van die bank af en toon trots je lichaam op het strand komende zomer!” met “Thuis op de bank hangen en met schaamte het strand op komende zomer?” 

Beiden boodschappen van een sportschool hebben hetzelfde doel, maar de negatieve boodschap zorgt voor meer actieve sporters.

Een andere manier om een boodschap aantrekkelijker te maken is door het te combineren met een ander uitgangspunt. Een klantenservicemedewerker van een luchtvaartmaatschappij die passagiers moest vertellen dat hun vlucht geannuleerd was, bleek hoge waarderingscijfers te hebben. Hij maakt slim gebruik van ankeren en kaderen. De vlucht van 10 uur vanmorgen is geannuleerd. De balende passagier geeft aan morgenochtend om 9 uur een afspraak te hebben. De medewerker zegt dan het volgende: “Ik heb morgenochtend een vlucht om 7 uur voor u, maar ik zal kijken of ik een betere optie kan vinden.” Na een paar minuten geeft hij dan de volgende mogelijkheid. “Ik heb mijn best gedaan en ik heb ook een vlucht vanavond om 21 uur.” De passagier gaat nu van een slechte optie (morgenochtend) naar een betere optie (vanavond). Dit voelt beter dan als hij direct de avondvlucht aangeboden had gekregen. 

Andere voorbeelden van framing:

  • Het kleiner maken van een bedrag. Een aankoop van € 1.000 doen we makkelijker als deze een jaar lang € 84 per maand kost.
  • Het risico verkleinen. De 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie maakt het makkelijker om een aankoopbeslissing te nemen
  • Een boodschap verergeren. Vier afvalbakken; 1 voor glas, 1 voor papier en 1 voor plastic en 1 voor restafval. Afval wordt beter gescheiden als die laatste geen restafval heet, maar vuilnisbelt.

Honderden boodschappen vliegen je dagelijks om de oren. Wees bewust van de techniek achter de boodschappen en vraag je eens af. Who framed me?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?