Er was eens een oude man die elke dag ging wandelen op het strand. Op een vroege morgen zag hij dat vlak na een grote storm de kustlijn bezaaid was met zeesterren.

In de verte zag de oude man een jongen dichterbij komen. Het jongetje stopte zo nu en dan en toen hij dichterbij kwam, zag de oude man dat hij iets pakte en het in de zee gooide. Het kereltje was vlakbij en de oude man riep; “Goedemorgen, mag ik vragen wat je aan het doen bent?”

De jongen stopte, keek op en zei; “Ik gooi zeesterren terug in de zee. Ze zijn tijdens de stormvloed aangespoeld op de kust en ze kunnen zelf niet terug het water in. Als de zon sterker wordt, zullen ze doodgaan, tenzij ik ze teruggooi.”

De oude man antwoordde; “Maar er zijn er tienduizenden aangespoeld. Ik ben bang dat je nauwelijks een verschil kunt maken.”

De jongen bukte, pakte een zeester en gooide het zo ver als hij kon in de zee. Toen draaide hij zich om, lachte en zei; “Het maakt een verschil voor deze!”

Hoe maak jij elke dag het verschil? Mijn overtuiging is dat kleine beetjes daadwerkelijk helpen. Met het schrijven van boek Net Iets Slimmer heb ik niet de illussie dat ik heel Nederland betere beslissingen laat maken. Ik weet wel zeker dat de mensen die het lezen zo nu en dan betere keuzes maken. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

En die steentjes zijn makkelijk te vinden. Let eens op de mensen op je heen. Toon oprecht interesse in hen en help eens met iets. Dit hoeft niet groot te zijn. Opstaan in de bus, helpen met verhuizen of even oppassen bij onverwachte gebeurtenissen. Het creëert wederkerigheid en dat bindt mensen. Als jij iets doet voor een ander, zal diegene geneigt zijn iets terug te doen voor je. En dat zorgt voor een positieve ontwikkeling.

Allereerst krijg je iets van een ander en dat voelt vaak goed. Het betekent dat iemand aan je gedacht heeft en je bent als persoon dus opgemerkt. We zijn sociale wezens en erkenning is als doping voor je gevoel. Verder blijkt uit onderzoek dat jij weer terug wilt geven. “Return the favor” zeggen ze iets het Engels. Onderzoek toont aan dat we vaak meer teruggeven dan we ontvangen hebben. Zo groeit het effect en dat begint als bij een spreekwoordelijke zeester. 

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?