Ik ga je helpen met de tips om succesvol te worden!
Het is ruim een week na het grote feest in Rotterdam. De trots van Zuid wist na ruim 18 jaar weer de titel te winnen. Zondag stond de Hofpleinvijver vol en op maandag leek het wel of niemand werkte in Rotterdam en omgeving. Ik denk de komende maanden veel succesverhalen te lezen over Feyenoord. Hoe een hardwerkende Dirk de ploeg aan de hand nam, hoe Karim zijn opvoeding gebruikt heeft en hoe Gio zijn trainingsmethode zijn vruchten afwierp.
Al deze voorbeelden hebben een mooie overeenkomst. Het zijn allemaal succesverhalen. Niet alleen in de sport komt dit voor. Denk maar eens aan Bear Grylls die na zijn parachuteongeluk een succesvol presentator werd en Richard Branson die zonder opleiding stinkend rijk werd.
Wij leren dus graag van deze voorbeelden, want jij wilt toch ook succesvol worden? Trainen zoals Gio, ondernemen volgens de methode van Richard en omgaan met tegenslag a la Bear. Wat gaat hier mis?
Het is een typische denkfout. We denken vanuit de successen en vergeten de mislukkingen. Het is namelijk niet zo dat iedereen die stopt met school en gaat ondernemen net zo rijk wordt als Richard Branson. Voetbaltrainers gaan de methode Gio volgen in de hoop dat ze kampioen worden. We weten wel beter.
Vaak is de survivor met geluk omgeven, de sterren stonden net goed waardoor alle kwartjes de juiste kant opvielen. Kortom vaar niet blind op succesverhalen. Sterker nog het is vaak leerzamer om die in samenhang te zien met mislukkingen. Je kunt verbeteren door te kijken naar zaken die niet goed gingen.
Een mooi voorbeeld is statisticus Abraham Wald. Hij adviseerde de militaire top van de VS tijdens WOII. Hij constateerde dat ingenieurs de schade aan teruggekeerde vliegtuigen gebruikten om deze te verbeteren. Welke fout werd hier gemaakt?
Ze versterkten de meest beschadigde plekken, terwijl ze de intacte delen links lieten liggen. Abraham Wald adviseerde het tegenovergestelde te doen. Versterk de onbeschadigde delen, want ondanks de schade zijn ze veilig geland. De kans is groot, dat de machines die geraakt zijn op de intacte delen gecrasht zijn.
Abraham Ward zag al in de jaren 40 dat teveel gedacht werd vanuit de survivorship bias. De neiging om succesverhalen te gebruiken om beter te worden.
Naast leren van de successen zorgen deze ook voor verkeerde beslissingen. In de beleggingswereld blijven de fondsen bestaan die het beste rendement maken. Zo lijkt het alsof die strategie het beste werkt. Tegenover de winnaars staan minimaal net zoveel verliezers. Deze producten verdwijnen echter van de markt. Hierdoor ontstaat een incompleet beeld dat zomaar leidt tot verkeerde keuzes.
Wil jij ook beter worden? Mijn tip: besteed dan aandacht aan beide kanten van de medaile. Naast de inspiratie van leermeester moet je vooral ook mislukkingen spreken. Zo word ook jij succesvol!
Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner.
Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!
Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker.
Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.
Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf.
Recente reacties