Ok, ik ben een groot voorstander van positief denken. In allerlei opzichten is het goed. Je voelt je beter, je omarmt verandering en je durft risico’s te nemen. Een prima denkwijze dus, maar vandaag lees je waarom het ook omgekeerd moet. Negatief denken heeft grote voordelen!

Als schrijver van het boek Net Iets Slimmer wordt me vaak gevraagd hoe je betere beslissingen neemt. Ik ben overtuigd dat bewustzijn van je gedrag helpt. Als je weet wanneer je geneigd bent op de verkeerde manier te beslissen, kun je dat veranderen. Naast bewustzijn is de manier van denken ook belangrijk.

Omgekeerd denken

Daarom besteed ik vandaag aandacht aan de techniek van het omgekeerd denken. Nu denk je misschien dat dit hetzelfde is als omdenken. Het ligt bij elkaar in de buurt, maar het is iets anders. Omdenken is van een probleem een mogelijkheid maken. Omgekeerd denken betekent dat je juist niet denkt aan een goede oplossing, maar aan het slechtste scenario.

De bekende stoïsche filosofen Aurelius, Seneca en Epictetus gebruikten vaak een manier om anders te denken. Dit heette premeditatio malorum. Hun leerling moest zich dan zo levendig mogelijk voorstellen dat hem iets verschrikkelijks overkwam. Ze moesten denken aan hun eigen overlijden, ziektes of verbanning uit hun stad. Het doel van deze oefening was het sterker maken van de geest, waardoor er een bepaalde mate van onverschilligheid ontstond. Het welzijn zou hierdoor verbeteren en je werd gelukkiger.

Draai problemen om

Tast de status quo aan. Dat is de manier waarop mensen die innoveren denken. Zij denken vooruit en achteruit. Dit betekent dat ze juist ook denken aan het tegenovergestelde van iets.

Je kunt dit op vele manier gebruiken. Ambitieuze mensen zijn vaak gefocust op het behalen van succes. Het is makkelijker om te denken wat je niet wilt. Dat is eenvoudig, want niemand wil lui en onbetrouwbaar zijn. Deze twee eigenschappen zijn namelijk een garantie op mislukking.

Ook moet je zo min mogelijk fouten maken. Dit is een onderschatte manier om succesvol te worden. Tuurlijk mag je best een risico nemen, maar voorkom dat je slordig, lui en onbetrouwbaar bent. Het is makkelijk om te bepalen wanneer je geen succes gaat halen. Draai het om en je bent een heel eind op weg om je ambitie waar te maken.

Wat heb je nog meer aan omgekeerd denken

Omgekeerd denken is erg handig bij projecten, relatie, efficiënt werken en financiën. 

1. Projecten

Het bekende bedrijf 3M is door omdenken gekomen tot de Post-it. (zoek maar eens op) Wist je dat ze ook actief omgekeerd denken gebruiken? Veel projectteams beginnen bij het worst case scenario. ‘Hoe zorgen we dat dit project een ramp wordt?’ is een belangrijke eerste vraag bij aanvang van de opdracht. Wat moeten we allemaal doen zodat het niet slaagt. De antwoorden draai je om en je hebt een stevige basis voor succes.

2. Relatie 

Hoe verziek je zo snel mogelijk een relatie? Zorg voor een gebrek aan vertrouwen, vermijd empathie en doe alleen wat jij wilt. Oh en aandacht? Dat moet je niet geven. Absurd natuurlijk, maar je voelt het vast al. Draai je die zaken om, dan is de kans op een gelukkig samenzijn een stuk groter geworden.

3. Efficiënt werken

Ook dit is een goede om omgekeerd te benaderen. Je wilt studeren, ongestoord werken of doorpakken bij het klussen in je huis. Wanneer werkt dat niet? 
Opdracht: vul zelf je antwoorden in.

4. Financiën 

Tenslotte is ook in mijn vakgebied het omgekeerd denken nuttig. Hoe zorg je dat je kinderen niet kunnen studeren? Wat moet je doen om je pensioen uit te stellen? Wat is de snelste manier om je vakantie niet te kunnen betalen? Tuurlijk! Maak schulden, denk niet na over later en hoop dat alles goed komt. 

Ik wens je veel negatieve gedachten, zodat je die zo snel mogelijk gebruikt om te bereiken wat je wilt. Veel succes!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?