Beleggen. Wie doet het tegenwoordig niet? Niets lijkt zo spannend als het volgen van de golvende beurskoersen. De belegger die met hoop vanuit een dal langzaam naar een top klimt om aldaar een prachtig rendement te maken. Zijn dromen worden realiseerbaar en eindelijk ontstaat de mogelijkheid om te doen wat je echt wilt. Geldproblemen lossen op en overal schijnt de zon.

De realiteit
Helaas. Het werkt niet zo. In 2015 behaalde de gemiddelde belegger een negatief rendement van 2,28%. Hier is niets romantisch aan. Dromen vallen in duigen en vaak is het de schuld van de boze buitenwereld. Beleggen zoals de meeste Nederlanders het nu doen, werkt inderdaad niet. 

Maar er is goed nieuws. Het kan wel werken, als je maar weet hoe. Vanuit dit artikel help ik je de komende weken een eind op weg. Voordat je verder leest, doe jezelf een belofte; ‘Sta open voor verbetering en hecht niet teveel waarde aan hoe je het nu doet.’

Illustratie: Merel van Vugt - www.woelfpek.nl
Illustratie: Merel van Vugt – www.woelfpek.nl

Wat is het rendement van de gemiddelde belegger?

Dalbar onderzoekt het rendement van de gemiddelde Amerikaanse belegger. Zij doen dat al jaren met verbluffende uitkomsten. De gemiddelde belegger verliest het telkens weer van de beurs. Iemand die 30 jaar belegt in aandelen, doet het gemiddeld bijna 7% slechter dan de index (Bv. de AEX-index). Dat is een enorm verschil. Stel je belegt €10.000 voor 20 jaar, dan laat de gemiddelde belegger €51.850 liggen!

Het moge duidelijk zijn, dat het beter doen dan gemiddeld de moeite waard is. 

Wat is de belangrijkste reden van deze tegenvallende resultaten?

De meeste mensen die mij deze vraag beantwoorden, komen met het volgende antwoord: “het zijn de kosten”. Ze hebben geen gelijk, ondanks dat de kosten van groot belang zijn. Het is goed om kosten laag te houden, maar kwaliteit kost geld. Dus wees niet pennywise en poundfoolish door te bezuinigen op verkeerde dingen. Een adviseur of vermogensbeheerder levert je geld op. Waarom? Omdat hij of zij jouw fouten voorkomt.

Waarom werkt beleggen niet? Omdat jij denkt dat je het zelf kunt. De gemiddelde belegger maakt zelf een portefeuille en begint dan al met fouten maken. 

Vandaag: voorkom de eerste fout

Een veelgemaakte fout is vergeten te spreiden. Stel je voor dat je moet kiezen uit twee beleggingen. Of aandelen Heineken of SPDR MSCI ACWI UCITS ETD. Wat denk je dat de meeste mensen kiezen? Juist, Heineken, want dat kennen we allemaal en sterker nog, velen genieten regelmatig van het koude glas bier. Dat voelt dus als een veilige belegging, terwijl het risico groter is en het rendement niet veel beter. Dat is niet slim, want waarom meer risico nemen zonder extra beloning? De SPDR is een belegging met meer dan 1800 verschillende bedrijven. Goed gespreid dus. Het zorgt vooral voor een lager risico, niet perse voor een beter rendement. Dit is precies wat je als belegger wilt. De gemiddelde belegger heeft echter de neiging om gefocust te zijn om zijn eigen omgeving, sector of land. Dit heet home bias. Laat dit los en beleg over de hele wereld en in allerlei sectoren.

De komende weken: voorkomen van meer fouten

Naast de focus op je eigen omgeving, is een aantal andere grote fouten te vinden. De komende weken bespreek ik deze met je. Zo help ik je net iets slimmere financiële beslissingen te nemen.

Programma:

13 juni: Timen van de beurs

20 juni: Kuddegedrag

27 juni: Ankeren

3 juli: Potjes denken

10 juli: Verliesaversie

17 juli: De kracht van een derde

Kun je niet wachten? Koop dan mijn boek, lees eerdere blogs of neem contact met me op!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?