Vorige week las je dat beleggen voor de meeste Nederlanders niet werkt. Waarom? Omdat je teveel fouten maakt, waardoor het rendement ontzettend tegenvalt. De eerste tip die ik je gaf was spreiden. Verleg je horizon en beleg buiten je eigen land en sector. Zorg dat je in voldoende verschillende aandelen en obligaties belegt. Hierdoor verlaag je het risico en blijft de mogelijkheid op een mooi rendement gelijk.

Het voorkomen van de tweede fout: Timen

Een veel gemaakte fout is dat beleggers verkeerd timen. 

Timen: Het op de juiste momenten in- en uitstappen op de beurs met als doel een optimaal rendement te behalen.

Elke belegger weet dat het cruciaal is om op het juiste moment in te stappen. Als de beurs zich op een dieptepunt bevindt, moet je aankopen. Nadat je een mooie rit naar boven hebt gemaakt, stap je op het hoogste punt uit. Dit is de manier om rendement te maken. Veel investeerders doen dit verkeerd.

Hieronder zie je een grafiek (credits: RTL-Z) waarin het verschil tussen goed en slecht timen staat. Doe je het goed, dan heb je 157 x zoveel rendement dan wanneer je het verkeerd doet. Dat is een enorm gat en daarom leg ik hieronder uit hoe je goed leert timen.

Bron: RTL Z
Bron: RTL Z

Om goed te kunnen timen, moet je weten wat de beurskoers op korte termijn gaat doen en weten of de huidige stand in lange termijn perspectief hoog of laag is.

Het is dus van het grootste belang om te bepalen hoe de beurs ervoor staat. Doorloop de volgende stappen om ook succesvol te leren timen.

  1. Maak ruimte in je agenda op maandagochtend 08:30. Dit is 30 minuten voordat de AEX van start gaat;
  2. Trek je zelf terug in een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt;
  3. Pak je glazen bol (te koop op Bol.com;);
  4. Optioneel: Poets de glazen bol met een schone doek;
  5. Kijk in de glazen bol om te zien wat de beurs gaat doen.

Een goede glazen bol moet helder zijn en de toekomst kunnen tonen. Als de glazen bol niet werkt;

  • Poets deze op;
  • Draai hem om;
  • Klaag de maker van de glazen bol aan;
  • Vraag een consultant je te helpen bij het aanzetten van de glazen bol;
  • Koop een nieuwe met meer functies.

Dus…

Je hebt als slimme lezer natuurlijk direct door dat het onzin is wat hierboven staat. Het aantal mensen dat probeert te timen is echter gigantisch groot. Tijdens de vele lezingen die ik geef, krijg ik vaak signalen dat mensen ermee bezig zijn. “De stand van de maan is nu ongunstig”, “Volgens de astrologie moet in 2019….”, “Ik las een artikel waarin een beleggingsexpert…”, “Ik maak technische analyses en de trend is nu echt…”. 


Als het mogelijk zou zijn om te timen, dan zouden crises niet plaatsvinden en zou iedereen makkelijk rijk worden. De realiteit is anders en toch mooi. Kijk nog eens naar de grafiek van RTL-Z. Daarin staat ook dat een belegger die in 1984 begon een rendement heeft van 569% (en dit is nog zonder dividend!). Je hebt dan al die jaren niets gedaan en je geld het werk laten doen. Een goed rendement is het gevolg. Een bijkomend voordeel is je gemoedstoestand. Het doorlopend volgen van de beurs levert namelijk onrust op. Veel mensen zijn erg betrokken bij hun vermogen en merken het aan hun humeur als het goed of slecht gaat met de beleggingen.


Het nadeel van timen is dat je vaak geconfronteerd wordt met dalingen. Voorzien is dus niet mogelijk, want wie voorzag de Brexit, de verkiezing van Trump, het ECB beleid etc? Dit soort gebeurtenissen zorgt voor fluctuaties op de beurs. In het plaatje hieronder (bron: NNEK Vermogensbeheer) wordt dat duidelijk. 

Bron: NNEK Vermogensbeheer
Bron: NNEK Vermogensbeheer

In het plaatje zie je rendementen van wereldwijde aandelen vanaf 1981. De groene staafjes zijn de jaarrendementen. Je ziet dat 27 van 36 jaar positief zijn. De rode balletjes zijn dalingen in het jaar. Het valt op dat elk jaar een grote daling kent, want er is altijd wel een aanslag, verkiezing of iets dergelijks. Geen probleem als je niets doet, want vaak eindig je met een goed jaarrendement. Timen betekent echter dat je moet handelen op die momenten. Wat moet je dan doen? Kopen, verkopen of niets doen. Wat het ook is, het kost je tijd, energie en een hoop onrust.

Conclusie

Timen kan niet, omdat niemand weet wat gaat gebeuren. Beleggen werkt wel als je de tijd hebt en koersschommelingen aan kunt. Het makkelijkste om dat te bereiken? Maak een plan en heb een doel. Het belangrijkste? Kijk niet te vaak en laat iemand met minder emotionele betrokkenheid bij jouw vermogen je helpen bij beslissingen.

Volgende week

Hoe moet je omgaan met de media, je vrienden en collega’s en de beursgoeroe’s die de massa aansporen beslissingen te nemen?

Daarna lees je meer over:

27 juni: Ankeren

3 juli: Potjes denken

10 juli: Verliesaversie

17 juli: De kracht van een derde

Kun je niet wachten? Koop dan mijn boek, lees eerdere blogs of neem contact met me op!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?