Herken je dit? Iemand wil iets veranderen, maar het lijkt maar niet te lukken. Telkens komt het gewicht er weer aan, ontstaat opnieuw een vergadercultuur of eet je weer hetzelfde op woensdag (gehakt). Hoe komt dat toch? 

Zo makkelijk als het is om een verandering te bedenken, zo moeilijk is het om deze uit te voeren. Dat komt door onze manier van opvoeden en opleiden. Ik leer mijn kinderen vanaf de geboorte allerlei dingen. Bij een rood stoplicht moet je stoppen. Lezen doe je van A, A, P is aap. Tijdens het eten zit je aan tafel. Ook als volwassen word je geacht in kaders te denken en bewegen. Niet voor niets is out-of-the-box denken een bekend begrip.

In essentie komt het hier op neer. We denken in patronen. Dit is natuurlijk helemaal prima, maar het beperkt je enorm. Deze manier van doen remt ons creatieve brein. De rechterhersenhelft helpt om mooie oplossingen te verzinnen en om veranderingen tot stand te brengen.

Hoe gaan we die kant nu eens wakker schudden?

Ik heb een manier, maar eerst laat ik je ervaren hoe we denken in patronen. Elk jaar in de zomer is in Londen het bijna heilig verklaarde tennistoernooi op Wimbledon. Elke zichzelf respecterende tennis(st)er wil daar spelen en winnen. De geur van het gras, de witte kleding en de adel op de tribune zorgen voor een prachtige uitstraling. 

Ook in 2017 starten 128 spelers en 128 speelsters aan het enkelspeltoernooi. Nu de vraag:

Hoeveel wedstrijden werden er gespeeld in het vrouwentoernooi?

Tik tak tik tak. Tijd is op!

Heb je het antwoord? Waarschijnlijk niet. Dit komt omdat je in vaste patronen denkt. Je begon namelijk met denken aan het aantal winnaars van de eerste ronde. Dat zijn 64 speelsters, dus 64 wedstrijden. De volgende ronde winnen 32 speelsters en verder ben je niet gekomen, want de tijd was op. Je bent nog niet eens begonnen met optellen. Wist je dat dit ook slimmer kan?

Hoeveel verliezers zijn er op Wimbledon aan het einde van het toernooi? Precies 127, want 1 speelster wint en de rest verliest. Zo makkelijk is het. Je snapt dat iedereen een keer moet verliezen behalve de winnaar. Het aantal verliezers is ook het aantal wedstrijden dat gespeeld is. 

De oplossing is het anders doen: Denk omgekeerd. 

We zijn zo geprogrammeerd dat dit erg lastig, maar het werkt wel goed. Een paar jaar geleden vertelde David Hall me op een congres dat de beste oplossing en succesvolle veranderingen komen van tegengesteld denken. Hij gaf de volgende opdracht: “Verzin manier om je service te verbeteren”. Gedreven begon iedereen lijstjes te maken:

  1. Voornamen noteren van klanten
  2. Elke maand contact zoeken met de klant
  3. Het product optimaliseren
  4. blablabla

Na een minuut of 10 werden we teruggefloten. Hij vertelde ons dat je nooit verder komt als je denkt vanuit je normale uitgangspunt. We kregen een tweede kans nadat hij ons een manier leerde die goed werkt. Denk omgekeerd. Dus in plaats van “verzin een manier om je service te verbeteren” werd het “verzin een manier om zo snel mogelijk al je klanten kwijt te raken”. 

Dit was leuk, want alles mocht. We hoefden niets te laten. Dus zelf moord en doodslag mochten op de lijst. Het was kinderlijk eenvoudig om een lange lijst te maken met manieren om de organisatie asap om zeep te helpen. De simpele oplossing daarna? Draai de bedachte methoden om en je hebt een nieuwe manier om je service te verbeteren.

  • Vermoord onze klanten werd doe alles om het leven van de klant te verbeteren
  • Neem de telefoon niet op werd zorg dat je bereikbaar bent als de klant dat verwacht
  • Maak slechte producten werd bouw producten waar behoefte aan is

Ook jij bent in staat om omgekeerd te denken. Dit helpt je betere en slimmere beslissingen te nemen.

In dat kader, begin eens met het volgende:

“Hoe zorg je dat je nooit kunt stoppen met werken?”

Succes!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?