Kies eens: Machu Picchu zien of een nieuwe flatscreen aan de muur, Disneyland met je gezin of de nieuwste auto, naar Lowlands of een nieuw horloge. De antwoorden kunnen afhangen van je geboortejaar, maar steeds meer mensen kiezen voor de eerste van de twee keuzes.

Een heel groot onderzoek onder Millenials (geboren tussen 1980 en 2000) laat zien dat 72% van hen kiest voor ervaringen boven spullen. Dit is niet voor niets. Het blijkt dat iets meemaken veel meer impact heeft dan iets kopen. 

Onderzoekers hebben bestudeerd hoe mensen hun geld gebruiken om zichzelf gelukkiger te maken. De aanname is dat materiële bezittingen een langduriger gelukseffect geven. Ze zijn tenslotte langer in je bezit. Terwijl een ervaring zo weer voorbij is. Wat blijkt? Het tegendeel is waar volgens onderzoek van Dr. Thomas Gilovich. 

Het tegendeel lijkt op de Easterlin Paradox. Deze zegt nadat je basisbehoeftes zijn vervuld geld alleen meer geluk brengt tot een bepaald punt door de volgende 5 redenen:

1. Spullengeluk verdwijnt supersnel

Nieuwe kleren kopen geeft vaak een goed gevoel. Je ziet er goed uit en je bent weer bij de tijd. Hoelang houd je deze sensatie? Tot de eerste vogelpoep op je schouder of de eerste wasbeurt? Je geluksgevoel ebt snel weg omdat je went aan je nieuwe kleren. Gewenning is een van grote belagers van geluk. 

De opwinding van je nieuwe telefoon, game of auto vermindert snel als deze onderdeel worden van je dagelijks leven. Het is zeker zo dat je blij kunt zijn met je spullen, maar ze blijven altijd buiten je staan. Ervaringen aan de andere kant maken onderdeel uit van je identiteit en vormen je tot wie je bent. Vergelijk dit maar met het verschil tussen het hebben van het nieuwste album van je favoriete artiest t.o.v. het bijwonen van haar nieuwste concert. Je kiest de ervaring boven de bezitting, toch?

2. Ervaringen bindt je met andere mensen

Ervaringen beleef je bijna altijd samen en later herbeleef je ze als verhaal dat je aan mensen vertelt. Deze interactie zorgt voor verbinding en relaties.  

Herinner je een bijzondere vakantie met vrienden of familie? Wat is het verschil als je hierover praat met elkaar in vergelijking met het praten over de nieuwe trui of iPhone die iemand wil kopen? De herinnering aan de ervaring bindt je met mensen en dat doet het praten over spullen niet. Omdat we sociale wezens zijn en ons graag onderdeel van een groep voelen, zijn gedeelde ervaringen belangrijk.

 3. Verspulling

Heb je een schuur of zolder vol met spullen? Het hebben en bewaren van spullen die je niet nodig hebt, kan je gezondheid zelfs schaden. Hoe voller je huis is met spullen hoe hoger je stressniveaus worden. 

4. Ervaringen zijn een combinatie van momenten

Een ervaring is een serie van momenten. Stel je voor dat je een mooie reis wilt maken. Dan begint je ervaring al bij het zoeken naar tickets en hotels. Daarna ga je daadwerkelijk boeken. Je ontvangt mogelijk informatie over mogelijke excursies in de buurt van je hotel etc etc. Telkens ontstaan momenten die samen zorgen voor de gehele beleving van je ervaring. Het vooruitdenken roept sterke emoties op die je langer herinnert.

5. Ervaringen zorgen dat je groeit 

Ervaringen laten je vaak iets beleven. Neem reizen naar een onbekend land. Dit brengt je meer dan alleen een mooie herinnering. Je ontmoet andere culturen en gebruiken. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten waardoor je als mens groeit. Je waardeert onze levensstandaard, bent mogelijk dankbaarder voor wat je hebt en kunt genuanceerder je mening omschrijven. 

Een ander fijn bijkomend effect is dat je minder in vergelijking komt met anderen. Het bezitten van spullen is vaak ook een ratrace met buren, vrienden of collega’s. Wat zij hebben, wil jij ook. Ervaringen laten zich niet makkelijk vergelijken en zorgen dat geluk minder van een ander afhangt. (Lees meer hierover in hoofdstuk 10 – relatief nut). Dit leidt uiteindelijk tot een gelukkiger leven. En is dit niet iets dat iedereen wil?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?