Hoe kan het dat 1% verschil zoveel impact kan hebben op bijna alles wat je doet? Als jij iets wilt verbeteren dan is dit artikel echt iets voor jou.

In de beleggingswereld is het al decenia lang bekend. Het ogenschijnlijk kleine verschil van 1% maakt het grootste verschil voor de belegger. Daarover straks meer.

1% in sport

Maar ook in de sportwereld is dit effect zichtbaar. Dave Brailsford kreeg in 2010 de ondankbare opdracht om Team Sky (een wielerteam) succesvoller te maken. Het laatste succes van de Britten dateerde van voor de oorlog, dus hij had niet bepaald een winnaarsteam onder zijn hoede. Om dit te veranderen, implementeerde hij zijn concept “opeenhoping van marginale winsten”. Zijn uitleg was dat als je alles met 1% verbetert je een enorme verbetering zult zien in prestaties.

Brailsford begon met het aanpassen van de logische dingen, zoals voeding, trainingsprogramma, de fietsen enzovoort. Maar hij keek ook verder. Zo zocht hij ook verbetering in slaappatronen, verbeterde hij persoonlijke hygiëne en optimaliseerde hij massages. Het doel was om in 2015 de Tour de France te winnen. Het ging anders. Ze wonnen al in 2012. In dat Olympische jaar coachte Brailsford ook het Britse wielerteam en ze wonnen meer dan 70% van de gouden medailles.

1% verschil

Het lijkt zo weinig, maar 1% maakt een enorm verschil als je maar lang genoeg volhoudt. Wat maakt het dan zo moeilijk? De kleine stapjes die je maakt, zie je nauwelijks. Het gevoel van verbetering is dus niet direct voelbaar, terwijl je wel een enorme impact aan het maken bent. 

Zoals je in het plaatje ziet, gebeurt in het begin niets. De afwijking dus een beetje beter doen en een beetje minder doen is niet zichtbaar. Maar ineens ontstaat een enorm verschil dat steeds sneller uit elkaar loopt. 

Hier zie je ook het effect van exponentiële groei (zie hoofdstuk 20 van mijn boek). 

1% in de beleggingswereld

In mijn dagelijks leven ben ik in de gelukkige omstandigheid om mensen te helpen wijze financiële beslissingen te nemen. Een onderdeel daarvan is, dat ik mensen adviseer te gaan beleggen (als het nodig is). Dit is echter vaak lastig, want beleggen roept allerlei emoties op, die perse gunstig zijn. Sterker nog de meeste mensen hebben een aversie ontwikkeld tegen beleggen, terwijl ze niet zonder kunnen. Mijn taak is om het simpel en duidelijk uit te leggen. Waarom? Omdat die 1% verschil je leven kan verbeteren. 

Stel je voor dat je €10.000 hebt en je komt erachter dat je €20.000 nodig hebt om je kind te laten studeren, een wereldreis te maken of een dakkapel te financieren. Hoelang denk je dat dit duurt als je 1% rente/rendement krijgt?

Een verdubbeling van je vermogen duurt bijna een heel leven. Zo’n 70 jaar later is je €10.000 gegroeid tot €20.067. Ik kan me voorstellen dat dit wat te lang is. Hoe kun je dit versnellen? Uiteraard kun je extra bijstorten per maand of jaar. Als je dit niet wilt/kunt, moet je rendement dus omhoog. Stel je voor dat je 2% behaalt. Hoelang moet je dan wachten?

Toevallig of niet, maar je hoeft nu maar 35 jaar te wachten. En bij 3% ben je na 24 jaar op je bestemming en lukt 4% dan is 18 jaar voldoende voor een verdubbeling van je geld. Dat 1% verschil maakt dus dat je eerder kunt doen wat je wilt.

Mijn tip voor jou

Wat wil jij verbeteren? Wat wil je bereiken? Als je dit weet kun je beginnen. Is het financieel van aard? Zoek een adviseur die je helpt. Weet je zeker dat je het zelf kunt? Begin dan direct. De gouden tip? Voer de ‘mis-nooit-twee-keer’-regel in. Dit betekent dat je best een maand niet mag bijstorten op je beleggingsrekening, maar twee keer missen mag niet. Je mag best 1 week niet sporten, maar 2 weken niet. Je mag best 1 dag ongezond eten, maar niet 2 dagen na elkaar.

Succes! Meer inzicht in je gedrag (en financiën)? Download mijn gratis e-book of koop mijn echte boek. Je bent ook van harte welkom op een van mijn presentaties

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?