“Wat zit je nou met je pensioen? Ik vind mijn werk hartstikke leuk en wil helemaal niet stoppen.” Ik hoor het vaak en het is fantastisch, want zinnig werk dat je energie geeft is iedereen gegund. Toch knaagt er dan iets bij me. Wat nou als je werk straks minder zingeving oplevert? Wat als je er achter komt dat je meer tijd had willen doorbrengen met je gezin? Wat nou als?

Het nadenken over onze toekomst is erg lastig. Doe eens mee met de volgende test. Eerst denk je aan je eigen leven en daarna denk je aan dat van Mark Rutte. Als laatste vraag ik je na te denken over jezelf over 10 jaar. Hoe leef je dan?

Bovenstaande situatie is onderzocht op Stanford University. De proefpersonen kregen de vragen terwijl ze een MRI scan ondergingen. Wat bleek? Je brein toont dezelfde activiteit bij het denken aan Mark Rutte als aan de toekomstige jij.

Kort door de bocht; je kunt geen goede beslissingen nemen over de toekomst zonder begeleiding. 

Hoe belangrijk is je leven?

Stel dat je vandaag niet meer in je huis kunt wonen of je vakantie niet kunt bekostigen. Zou je dat jammer vinden?

Je kunt de contributie van je favoriete sport niet meer betalen en je kinderen kunnen niet mee op schoolreisje. Doet dit je iets?

Als het antwoord ‘ja’ is, dan is nadenken over de toekomst slim. Waarom? Omdat dit de consequenties kunnen zijn van ondoordacht handelen. Ik wil je niet bang maken, maar wel even wakker schudden. Want het is vaak nog niet te laat om iets te repareren.

Terug naar het pensioen

Pensioen vind ik een verschrikkelijk begrip. Het is zo’n datum waar hele volkstammen naar toeleven. “Ik moet nog 3 jaar, 2 maanden en 6 dagen.” Wat een drama als je aan het aftellen bent. Mijn overtuiging is dat niemand met pensioen wil. Wat we wel willen is vrijheid. Dit ligt dicht bij elkaar, maar het is anders. Wat gebeurt er als je met pensioen kunt? Juist, je hoeft niet meer te werken, omdat…. je inkomen krijgt zonder inspanning te hoeven leveren. Je bent dus financieel onafhankelijk geworden.Je kunt je leven indelen zoals jij dat wilt, omdat geld geen doel meer is.

Alternatief denken

In een van mijn artikelen las je over de Australische zuster Bronnie Ware. Zij deelt lessen van de stervenden. De belangrijkste opmerking die ze hoort is: “Mijn tijd is op en ik heb veel te weinig tijd besteed aan dingen die belangrijk voor me zijn.” De belangrijkste vraag is dus wat belangrijk voor je is. Waar wil je op terug kijken als je op je sterfbed ligt? Denk je oprecht dat je zult zeggen: “Ik wou dat ik meer gewerkt had” of “Had ik maar minder leuke ervaringen met leuke mensen  opgedaan”. Nee natuurlijk niet. 

Het begin van je financiële onafhankelijkheid

Alice (in Wonderland) komt op een kruising aan. Ze weet de weg niet en vraagt aan de kat in de boom welke afslag ze moet nemen. De kat vraagt waar Alice heen moet, maar dat weet ze niet. De kat antwoordt gevat: “Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt.”

Waar haal je energie uit? Wat zijn je hobbies? Wat zou je nu doen als je 10 miljoen wint? Dit soort vragen leveren inzicht op om een plan mee op te stellen. Een goed plan houdt rekening met de korte termijn en lange termijn. Je leeft tenslotte nu, maar je kunt ook oud worden. De kunst is het vinden van de juiste balans. Nu leuk leven, maar ook straks weer nu goed leven. 

Uitstellen is kostbaar

Het is makkelijk om je plan voor je uit te schuiven (Luister de podcast over uitstellen maar), maar dit is wel onverstandig. Het kost je namelijk enorm veel geld. Dit komt omdat je niet kan profiteren van het achtste wereldwonder, dat Einstein al omschreef. Hij zei erover: “Degene die het snapt verdient het. Degene die het niet snapt, betaalt het.” Het wonder is samengestelde rente en in essentie betekent het dat je je geld voor je laat werken. 


Hieronder zie je twee mensen die beiden 20 jaar investeren voor later. De inleg is gelijk, maar de opbrengst is enorm verschillend. Het verschil ontstaat doordat de eerste persoon optimaal profiteert van het rente-op-rente-effect. Dus ik zou niet afwachten, maar beginnen.

Lang verhaal kort

Ik gun je een mooi en zinvol leven. Om dit te bereiken moet je weten wat belangrijk voor je is. Vaak is geld een middel om dit leven te bekostigen. Inzicht en overzicht zijn dus nodig om niet aan te modderen tot je tijd op is. En met betrekking tot pensioen. Als je het mooie en zinvolle leven leidt, dan hoef je nooit meer met pensioen! 

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?