Bijgewerkt: 6 november 2018

Het is bijna weer zover: Black Friday. De uit Amerika overgewaaide koopgekte. Massaal gaan we spullen kopen, want oh oh ze zijn zo goedkoop. (Toch?)

Waarom zou je niet profiteren van de aanbiedingen die winkeliers je doen? De dure decembermaand komt eraan en elke euro die je kunt besparen is er tenslotte één. Supersympathiek van de detailhandel, toch? Of ligt hier een gigantische anker onder het gras?

Juist! Geen adder, maar een anker. (Koop nu mijn boek met zonder korting!)

Dit anker geeft je de impressie van een mooie korting, terwijl dat vaak onterecht is. Hoe komt dit nou?

Als mensen zijn we te afhankelijk van het eerste stukje informatie dat we krijgen. Bijvoorbeeld in het geval van onderhandelen over een keuken zegt de verkoper altijd als eerste een verkoopprijs. Vanuit dat punt ontstaat een bandbreedte waarin je gaat onderhandelen. Dat deze prijs veel te hoog is, weet je wel. Toch wordt dit je referentiepunt.

Iets vergelijkbaars gebeurt doorlopend op de huizenmarkt. Denk je dat jij wel rationeel de prijs van een huis bepaalt? Twee groepen met studenten en makelaars werden rondgeleid in een huis. Na afloop werd hen gevraagd om een waardebepaling te doen.  

Van te voren hadden ze een willekeurig toegewezen verkoopprijs te horen gekregen. Bij de eerste groep lag dat bedrag aanmerkelijk hoger dan bij de tweede groep.  

Hoe denk je dat ze het ervan afbrachten? De studenten in de eerste groep waardeerden het huis veel hoger dan de tweede groep. En de professionals? Hetzelfde resultaat. Dit heeft alles te maken met het houvast dat hen was aangereikt. Dit beïnvloedt je enorm bij het bepalen van de waarde. 

Hoe anders is dit denk je met het aankomende kortingenfestival? De prijzen lijken geweldig, maar wist je dat 60% van de producten de rest van het jaar dezelfde prijs hebben of zelfs goedkoper zijn? Onderzoek van de Britse Consumentenbond toont dit aan. Sommige winkels verlagen de prijzen na de beroemde vrijdag nog verder.

Ankerpunten ga je overal zien

Een van de bevindingen in het onderzoek was dat sommige prijzen eerst zelfs verhoogd werden. Een extreem voorbeeld is een espressoapparaat dat werd afgeprijsd van €821,- naar €392,-. De weken ervoor was de adviesprijs echter €651,-. Je denkt dus een korting te krijgen van meer dan €400,-, maar is dus niet zo. Toch voelt het zo. Ga maar eens kijken naar de “van…-voor’s” en “eerst… en nu..’s”.

Wat te doen?

Even nadenken en op ‘Black Friday’ lekker iets anders doen dan meegaan in de koopwoede die ontstaat. Lees eens een goed boek, kijk een filmpje of praat over de diepere dingen in het leven. In feite is bijna alles beter, dan op jacht te gaan naar de eenhoorn. Want die bestaat net zo goed als de lage prijzen tijdens de feestdagen ook niet.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?