Welk gevolg heeft overmoedig gedrag op je financiën? Waarom geeft onzekerheid over beleggen vaak treurige resultaten. Hoe zorg je dat je betere beslissingen neemt?
Na het lezen van dit stuk ga je slimmere keuzes maken met je geld en toekomst. En je weet wat Franse mannen uniek maakt.
Halverwege november had ik de eer om een presentatie te geven voor 750 beleggers op de grootste beleggingsbeurs van Nederland; de Beleggersfair. De aanwezigen variëren van zeer ervaren beleggers tot beginners. Allemaal komen ze om meer te leren hoe ze het beste rendement kunnen maken. Een beurs als deze leert ons veel over beleggersgedrag.
Hoe je aankijkt tegen je eigen presentaties heeft veel invloed hoe je beslissingen neemt. Zie je jezelf als iemand die vaak succesvolle keuzes maakt, dan kan je zomaar overmoedig worden. Ben je meer fatalistisch persoon en dicht je jezelf veel mislukkingen toe, dan is de kans dat je onzeker bent over je beslissingen groter.
Overmoed
Denken dat we beter zijn dan we zijn is helemaal zo gek nog niet. Sterker nog, zonder een dosis overmoed zouden we weinig succesvolle bedrijven hebben. De ondernemer denkt namelijk vaak dat hij een beter idee heeft dan de rest. Dat kan zomaar waar zijn, maar regelmatig is het middelmaat. Desondanks levert het ondernemerschap banen en een bloeiende economie op.
Heb je wel eens meegemaakt dat je meedeed aan een wedstrijd waarvan je dacht dat je zou winnen? Hoeveel andere deelnemers zouden dit denken? Uiteindelijk kan er maar 1 winnaar zijn en is het grootste deel van de deelnemers overmoedig. Ook dit is nodig, want de competitie levert topprestaties op.
Oh ja en wat is er met de Franse man? Die denken in grote mate dat ze betere minnaars zjin dan gemiddeld. Ruim 84% van hen weet zeker meer voldoening te geven, dan zijn mannelijke landgenoten. Klassiek voorbeeld van een stukje pretentie.
Nadeel van overmoed
Op de Beleggersfair stond een groot aantal kraampjes met gouden tips, winnende beleggingsstrategieën en andere prachtige folders. Allemaal zeer aansprekend, want wie zegt nee tegen 15% rendement? Het doe-het-zelven trok ook veel aandacht. Logisch want je hoort er pas echt bij als je zelf je beleggingen doet. De vraag is hoe de aanwezigen omgaan met hun geld. Zien ze het beleggen als een hobby, dan is er weinig aan de hand. Een hobby kost geld, maar als het om serieuze kapitalen en doelstellingen gaat dan verandert de zaak. Want kun jij het je veroorloven om overmoedig te zijn met je pensioengeld of je hypotheekaflossing?
Overmoedig gedrag zorgt voor teveel geknutsel in de portefeuille om maar de slimste “trade” te doen. Klinkt leuk, behalve dat het vaker mislukt dan succes oplevert. En daar zit je dan met een tegenvallend resultaat. Het is zelfs zo erg, dat de zelf-belegger gemiddeld genomen niet eens het rendement van de spaarrekening haalt. Het beter weten dan de rest zorgt voor een dramatisch pensioen, te weinig vermogen om te doen wat je wilt en je hypotheek aflossen? Vergeet het maar!
Het tegenovergestelde dan maar?
Dus wat moet je dan doen? Is voorzichtigheid dan de weg naar de top? Rustig afwachten en niet teveel risico nemen? Helaas. Ook dit is een strategie die gedoemd is tot mislukking. Een kenmerk van een onzekere belegger is dat deze het resultaat op lange termijn schromelijk onderschat. En daarom profiteren ze niet van het achtste wereldwonder dat Einstein al omschreef. Hij zei zelfs: “Als je het snapt, verdien je het.”
Het wereldwonder waar hij over sprak is het rente-op-rente-effect. Dit effect zorgt voor een enorm verschil in opbrengst.
Hierboven zie je twee mensen. Een realistische en voorzichtige belegger. Beiden leggen gedurende 20 jaar 24.000 in. De realistische begint echter op jonge leeftijd, terwijl de voorzichtige pas laat start (zoals zoveel Nederlanders overigens). De tijd is hier je beste vriend, want de realistische belegger kan wel met pensioen op 67-jarige leeftijd. De voorzichtige kan het wel schudden en moet nog jaren doorwerken.
De voorzichtige belegger onderschat het rendement dat in de tijd gemaakt wordt met vervelende gevolgen. En hij profiteert dus niet van het achtste wereldwonder.
Wat te doen?
Alles begint met weten wat je wilt. Wanneer wil je stoppen met werken? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe ziet je ideale leven eruit. Dit soort vragen leiden tot een concreet doel. Je weet dan hoeveel vermogen je wanneer nodig hebt. Hiermee kun je een plan maken dat je brengt naar waar je wilt zijn. Dit plan brengt realisme en houdt je op koers. Begin direct en stuur regelmatig bij.
Tenzij de toekomst je niets interesseert natuurlijk.
Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner.
Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!
Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker.
Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.
Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf.
Recente reacties