Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om geld te sparen? Wat kun je doen om makkelijker vermogen op te bouwen?

In dit tweluik lees je zes vormen van gedrag die je tegenwerken bij je plan om stinkend rijk te worden. Iedereen is er vatbaar voor, maar er is goed nieuws. Je kunt het aanpassen als je wilt. Dus als je het handig lijkt om meer vermogen op te bouwen, lees dan verder. Nu deel één met de eerste drie gedragingen. Geen zin om te lezen? Kijk dan eens een videootje.

Om je vermogen te laten groeien, moet je slimmer zijn dan jezelf. De persoon in de spiegel heeft namelijk de neiging om domme dingen te doen met zijn geld. De volgende vijf redenen zorgen voor dat onhandige gedrag:

  1. We denken niet na wat we met ons geld doen
  2. We vergelijken verkeerd
  3. We overschatten de waarde van ons bezit
    Deel 2:
  4. We hechten te veel waarde aan het verleden
  5. We zijn te impulsief
  6. Weten wat je wil

We denken niet na wat we met ons geld doen
Een open deur is dat je geld maar één keer uit kunt geven. Als je kiest om A te kopen, dan kun je van dat geld B niet doen. Dit heet in de wetenschap “opportunity costs”. Het betekent dat je een kans op iets anders laat liggen door de manier waarop je het geld besteedt. Als je goed nadenkt wat je wilt doen met je zuurverdiende euro’s, dan is de kans aanwezig dat je een ander bestedingspatroon krijgt. Dit is niet zo makkelijk, maar er zijn manieren die helpen.

Zo kun je geld labellen. Dit helpt je op koers te blijven. Stel dat je elke maand €200 opzij zet voor later. Geef de rekening de naam pensioen en je gebruikt het geld minder snel voor vakanties. 

We vergelijken verkeerd
Een bekend onderzoek laat iets bizars zien. Je staat in een winkel om een dure jurk (vrouw) of duur pak (man) te kopen. Stel dat het €1.000 kost en je hoort van iemand, dat vijf minuten verderop hetzelfde kledingstuk €10 goedkoper is. Wat doe je?

De kans is groot dat je niets doet en je €10 meer betaald. Het is de moeite niet om een stuk te gaan lopen voor dat kleine verschil. Maar stel nu dat je geen kleding gaat kopen, maar een pen. Deze pen kost €20 en je hoort dat 5 minuten verderop dezelfde schrijfwaar €10 goedkoper is. 

Dikke kans dat je direct de winkel uitstapt en koers zet richting de winkel met de goede prijzen. Dit blijkt in ieder geval uit wetenschappelijk onderzoek. Vreemd toch? Het komt doordat we geld niet als absoluut zien, maar we het vergelijken met in percentages. En dan is 1% verschil de moeite niet en 50% wel. 

We waarderen ons bezit heel erg. Bron: Merel - woelfpek.nl
We waarderen ons bezit heel erg. Bron: Merel – woelfpek.nl

We overschatten de waarde van ons bezit
Het endowment effect is in door Nobelprijswinnaar Richard Thaler al beschreven in 1990. Hij vond dat we dingen die we in bezit hebben hoger waarderen dan dingen die niet van ons zijn.

Je ervaart dit misschien zelf wel als je spullen verkoopt op Marktplaats. Een mooie tweedehands kinderjas vind je zeker €30 waard. De enige biedingen die je krijgt zijn rond de €15. Nou vergeet het maar. “Ze krijgen het echt niet voor die prijs” hoor ik je denken. Je bent emotioneel betrokken bij het jasje. Je kindje heeft erin gelopen en je waardeert het vaak te hoog. Vergelijkbare situaties zijn bij de verkoop van je huis. Je hebt er veel binding mee en de kans is groot dat het endowment effect op je van toepassing is.

Nu en volgende week
Wat kun je nu al doen? Ik zou zeggen: nadenken! Weet waar je geld naar toe gaat, vraag je af of je goed vergelijkt en waardeer je spullen af!

Volgende week lees je meer over wat teveel hechten aan het verleden, impulsiviteit en geen richting hebben voor je vermogen betekent. 

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?