Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om geld te sparen? Wat kun je doen om makkelijker vermogen op te bouwen?

In dit tweeluik lees je zes vormen van gedrag die je tegenwerken bij je plan om stinkend rijk te worden. Iedereen is er vatbaar voor, maar er is goed nieuws. Je kunt het aanpassen als je wilt. Dus als je het handig lijkt om meer vermogen op te bouwen, lees dan verder. Vorige week las je al over de eerste drie gedragingen. Nu het vervolg. Geen zin om te lezen? Kijk dan eens een videootje.

Quote: Daniel Kahneman
Quote: Daniel Kahneman

We hechten teveel waarde aan het verleden

Eén van mijn favoriete denkfouten is die van de gedane uitgaven. In het Engels heet dit sunk costs. Het betekent dat je te veel waarde hecht aan uitgaven die je in het verleden gedaan hebt. 

We hebben legio voorbeelden in Nederland. De grote IT-projecten van de overheid hebben soms wel €200 miljoen gekost. Als gedurende het project bleek dat er nog €50 miljoen bij moest, dan gebeurde dat. Ook als een beter alternatief voor handen was. Want een lopend project stop je niet zomaar. Maar wat nou als er pas €1 was uitgegeven. Zou dan een budgetoverschrijding van €50 miljoen ook acceptabel zijn? Waarschijnlijk niet, dan kiezen we voor het betere alternatief. 

Dit is een groot voorbeeld, maar hetzelfde geldt als je bij een slechte film in de bioscoop blijft zitten. Want weggaan is het zonde van je geld. Mmm is dat zo? Nu is het zonde van je tijd en je geld ben je toch al kwijt. Kortom denk telkens na of je op dezelfde voet verder moet.

We zijn te impulsief
Elke keer dat je een keuze moet maken over een uitgave ervaar je pijn. Deze betalingspijn zorgt dat je bepaalde uitgaven niet doet, terwijl ze wel belangrijk zijn. Sparen voor de studie van je kinderen of je pensioen is nodig, maar elke maand geld overboeken is lastig. De fysieke handeling maakt je telkens bewust dat je ook uiteten kan, kleding kan kopen of iets anders impulsiefs. 

Dan Ariely adviseert ons “Odysseus contracten”. Dit verwijst naar de verleiding die Odysseus had van het gezang van de Sirenes. Hij liet zich vastbinden, zodat hij zijn boot niet op de rotsen zou laten lopen. Door na te denken wanneer je verleid wordt, kun je hier een alternatief voor vinden. Maak automatisch geld over of laat het afschrijven middels incasso. Zo maak jij je eigen plan en ervaar je minder pijn.

Dat het werkt blijkt uit een groep Filipijnse vrouwen die automatisch spaarden. Onderzoekers van Harvard volgden de dames. Na een jaar bleek dat ze zo 81% meer vermogen vergaarden dan een vergelijkbare groep zonder automatisme.

Weten wat je wilt!
Dit gaat over de bekende scene in Alice in Wonderland. Ze komt aan op een kruising met vele wegen. Bij de kruising staat een boom met een kat erin. Alice vraagt aan de kat: “Welke weg moet ik nemen?” De kat stelt een tegenvraag: ” Waar wil je naar toe?” Alice: “Dat weet ik niet.” Kat: “Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt.”

En zo is het ook met je vermogen. Als je geen idee hebt wat je er mee aan moet, dan maakt het ook niets uit wat je ermee doet. Maak het lekker op, koop bitcoins, ga naar het casino of geef het weg. Alles is een juiste weg naar je doel. Het maakt namelijk allemaal niets uit.

Maar als je wel een doel hebt; Je wilt zelf bepalen wanneer je werkt, Je wilt meer tijd met je kinderen doorbrengen, je wilt mensen die zorg nodig hebben in je nabije omgeving helpen. Als je weet wat je wilt dan is het simpel:

Je weet wat je wilt, je maakt een plan en je voert het uit.

Hoewel dit simpel lijkt, is het in je eigen situatie lastiger dan je denkt. Niet getreurd, want zoek een financieel lifestyle planner en je bent een heel eind. Dit is een adviseur die je levensstijl voorop stelt en daarop de financiën regelt. Dit gaat verder dan de laagste hypotheekrente, beste verzekering of de belegging met het hoogste rendement. Dit betekent dat je gaat nadenken over wat je nu echt wilt in de tijd die je gegeven is. En wie wil er nu niet het beste van maken? Stel dat jij dat niet wilt. Alles op de Bitcoin dan maar! 

Op naar een nog iets beter leven.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?