Tuurlijk, je doet vast je best. Je werkgever heeft een pensioenregeling voor je en met een beetje geluk betaalt zij de inleg. Misschien denk je zelfs wat verder en zet je elke maand nog wat extra’s opzij. 

En toch is de kans groot dat je pensioen dramatisch zal uitvallen.

Hoe komt dit? Wat doe je eraan? Lees verder en je hebt kans op een beter en relaxter pensioen. Als je wilt tenminste.

Bron: Cormac Lucey
Bron: Cormac Lucey

Ondanks alle goede intenties laat onderzoek zien dat een drietal fouten je pensioen verzieken. Het is slim om de fouten te (h)erkenennen, zodat je er iets mee kunt doen.

Fout 1: Je onderschat hoe oud je wordt

Hoe oud denk jij dat je wordt? Waar baseer je deze leeftijd op? 

Recent is aan 1.000 mensen gevraagd hoelang een gemiddelde man nog leeft als hij 65 jaar is. Meer dan 75% van de ondervraagden wist niet dat dit zo’n twintig jaar is. Sterker nog, ruim 60% onderschatte de levensduur met meer dan vijf jaar.

Het feit dat we niet weten hoe oud we kunnen worden, kan een ravage aanrichten tijdens je pensioen. Want stel je eens voor. Je wordt daadwerkelijk 85, maar je dacht dat je maar 80 zou worden. Wat doe je dan die laatste vijf jaar? Geen cadeaus voor je kleinkinderen meer kopen, biefstuk op zondag is passé en het krantenabonnement moet je opzeggen.

Online vind je manieren om realistisch te bepalen hoe oud je kunt worden. Stel je bent een gezonde vrouw van 60die niet rookt. Dan heb je een kans van 46% om 90 jaar te worden!

Hoe beter je idee van je levensverwachting, hoe beter je voorbereiding op je financiële onafhankelijkheid. Plan hoeveel je moet opbouwen en van welk bedrag je straks je leven kunt leiden.

Fout 2: Geen flauw benul hebben hoeveel je echt nodig hebt

Het belangrijkste dat je moet doen voor je pensioen: inleggen! Veel mensen hebben een pensioenregeling van hun werk of gebruiken de lijfrentemogelijkheden. Een prima start, maar met een tweetal grote beperkingen.

Allereerst is je inleg gemaximaliseerd. Dit voorkomt dat je een echt goed pensioen opbouwt. Houd dus rekening met veel minder geld per maand als je stopt met werken. Ten tweede zit je vast aan de pensioendatum die de overheid bepaalt. Dit merk je nu concreet aan de opschuivende AOW-leeftijd.

Mijn advies is om naast deze fiscale regeling vooral zelf te sparen/beleggen voor je oude dag. Dan bepaal jij hoeveel je wilt inleggen en wanneer je stopt met werken.

In alle gevallen is het goed om te realiseren dat je een heleboel eurootjes nodig hebt. Bijna driekwart van de mensen heeft geen idee hoeveel geld nodig is om van een fatsoenlijk pensioen te genieten. Reken dit eens uit!

In mijn geval is vandaag de dag €753.336 nodig om straks vijf jaar eerder te stoppen en mijn pensioen aan te vullen. Met dit confronterende getal kan ik een plan maken dit doel te bereiken. Maar ik kan ook bewust kiezen het niet te doen, maar dat weet ik ook dat ik langer moet doorwerken of met minder genoegen zal nemen. Het is geen verrassing meer.

Fout 3: We onderschatten rendement op de lange termijn

Tijdens de vele lezingen die ik geef doe ik vaak een spelletje. Mijn toehoorders mogen dan kiezen. Druk op de groene knop en je krijgt gedurende een periode elke dag een vast bedrag. Kies je voor rood en dan verdubbelt je uitkering elke dag. Je begint echter met een hele lage inleg.

Vaak kiezen mensen rood, omdat ze de instinker wel zien aankomen. Rood zal wel meer zijn, want anders vraagt hij het niet. Klopt, maar dat het verschil zo groot is verwacht niemand. (wil je precies weten hoe deze vraag werkt? Kom eens naar een lezing).

De essentie van het spelletje is de bewustwording dat verschil in rendement op lange termijn enorm veel impact heeft. 

Zie hieronder een voorbeeld:

  • Gezin (vrouw, man, 2 kinderen)
  • Inleg eenmalig: €25.000
  • Maandelijkse inleg: €100
  • Stoppen met werken over 30 jaar
RendementOpbrengst*
1%€75.664
6%€233.868

*rekening gehouden met belasting

Wat een enorm verschil! Dus wacht nou niet te lang, want hoe korter je hebt, hoe meer je moet inleggen om hetzelfde doel te bereiken.

Mijn taak is om mensen wakker te schudden. Ik ben overtuigd dat je het beste uit je leven moet halen. Nu maar ook in de toekomst. Vind je dat ook? Deel dan dit artikel via een van de knoppen hieronder. Zo helpen we samen mensen naar een (nog) net iet beter leven.

Vind je dit een leuk artikel?

Lees dan ook:

  1. Wetenschap bewijst: Ervaringen zijn beter dan spullen
  2. Waarom je niet stopt met domme uitgaven

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?