Elke lezing die ik geef over beleggen en gedrag komen mensen naar me toe met een gouden tip of heel bijzonder beleggingsconcept. Dat idee is anders en levert een nog beter rendement op. Elke keer is er wel iemand die het beter kan dan de professionals. Althans dat denkt hij/zij.
Waarom het resultaat van de zelfbelegger toch vaak tegenvalt, lees je in dit stuk.
Als ik je vraag of je een kans maakt als je zou voetballen tegen Lionel Messi, wat zou je antwoord zijn? Waarschijnlijk lach je me uit omdat je weet dat je geen schijn van kans maakt. Des te opvallender is het dat mensen denken wel beter te kunnen beleggen dan superbelegger Warren Buffet (en een van de rijkste filantropen op aarde).
Het is zelfs voor beleggingsprofessionals erg lastig om de goede keuzes te maken, dus laat staan voor de onwetende particulier. Toch stappen we massaal in Bitcoins, beleggen we zelf in een paar losse aandeeltjes (die we kennen) en behalen we vaak een dramatisch resultaat.
Gedragsfouten
Zoals veel onderzoek laat zien, is ons gedrag de boosdoener. Als het gaat om beleggen hebben we nogal de neiging om overmoedig te zijn. Laten we eens een testje doen.
Geef een hoge en lage schatting voor het gewicht van een Blauwe vinvis. Kies getallen ver genoeg uit elkaar zodat je 90% zeker bent dat het goede antwoord in die range ligt. Doe hetzelfde voor de afstand naar de maan. Als je uitkomsten zo zijn gekozen, moet je het dus durven om 90 euro in te zetten om 10 euro te winnen. Je hebt tenslotte 90% zekerheid.
Goed, ik ben benieuwd. Een volwassen vinvis weegt 170 ton. Dit is 170.000 kilo en net zoveel als 2070 mensen! De afstand naar de maan is 384.400 kilometer en dit ruim 9,5 rondje om de aarde. Drie dingen kunnen gebeurd zijn:
- Je schatting is fout;
- Je hebt het goed doordat je een enorme marge hebt gekozen. Bijvoorbeeld een vinvis weegt tussen de 1 kilo en 10 miljoen kilo;
- Je hebt het goed met een normale marge.
In het laatste geval ben je slim, een expert of heb je geluk. In het tweede geval heb je geen idee en geef je dat impliciet toe door de extreem ruime marge.
De meeste mensen die deze testjes doen vallen echter in de categorie ‘je schatting is fout’. Dit komt omdat we onszelf overschatten en we overmoedig zijn. Je hebt een logische afweging gemaakt die in feite niets meer is dan een gok. Dit noemen we overmoed.
Overmoed is een eigenschap die ook hele goede kanten kent. Het zorgt namelijk dat we risico durven nemen. Zonder overmoed geen nieuwe ondernemers, astronauten, ontdekkingsreizigers of topsporters. Toch kleeft ook een groot nadeel aan deze eigenschap. Het zorgt dat rokers denken dat ze geen kanker krijgen, dat fietsers denken wel gezien te worden zonder licht en dat beleggers denken het beter te kunnen dan ze kunnen.
Wat te doen?
Professor Gilovich (Psychologie professor op Cornell University) adviseert om een pre-mortem te doen. Dit is een strategie waar je inbeeldt dat je plan helemaal mislukt. Daarna ga je dan bepalen wat er gebeurd is. Dit zou je kunnen helpen om je beslissing beter te maken. Je kijkt dan eerlijker naar de keerzijde van je keuzes.
Professor Hirshleifer uit Californië breidt dit nog uit door de andere kant van de keuze uitgebreider te bekijken. Als jij nu een aandeel wilt kopen, waarom zou iemand anders het eigenlijk verkopen?
Het allerbeste om te doen is stoppen met serieus zelf beleggen.Wil je dan toch zelf beleggen? Ga dan lekker naar Holland Casino. Hetzelfde resultaat maar veel gezelliger!
Voor serieus geld stel je een duidelijk plan op en zorg je eerst dat je weet wat je wilt bereiken. Trek samen op met een financieel professional die je helpt bij je keuzes. Iemand die je bijstaat is compleet normaal in de meeste vakgebieden. Zo hebben Sven Kramer, Ireen Wust en Lionel Messie een coach. En ook succesvolle politici, ondernemers en kunstenaars laten zich begeleiden door adviseurs en specialisten.
Dus aan jou de keuze. Neem je je financiële toekomst serieus of ga je als een amateur de toekomst in?
Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner.
Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!
Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker.
Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.
Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf.
Recente reacties