· 

Hoeveel geld heb je nu echt nodig voor de rest van je leven?

Hoevaak heb jij je deze vraag gesteld? De kans is groot dat je dit nog nooit gedaan hebt. Toch blijkt het enorm veel rust te geven als je inzicht hebt in het antwoord.

 

Daarom mag ik groot nieuws brengen: in de zomer van 2018 komt de Nederlandse vertaling van 'Enough'! Dit boek is geschreven door Paul Armson en wordt vertaald door mij en Robert van Beek.

 

Veel belangrijker is dat het boek helpt op een makkelijke manier het antwoord te geven op deze belangrijke vraag. Jij wilt toch ook weten hoe je je financiële leven het best kun leiden?

De laatste weken hoor ik regelmatig een reclame van een van Nederlands grootste banken. Daarin zeggen ze: "Er is nogal wat veranderd en we hebben steeds meer eigen geld nodig. Voor de studie van je kinderen, om niet tot je 71e te hoeven doorwerken of om je aflossingsvrije hypotheek af te kunnen lossen. Gelukkig kun je hier iets aan doen." Wat kun je doen?

 

Ga naar je onafhankelijk financieel lifestyle planner. Ik werk inmiddels 14 jaar samen met deze groep financieel professionals die het anders dan gemiddeld doet. Anders dan de productverkopers, die je een verzekering, belegging of woekerpolis aansmeren. Anders dan partijen die eigen producten bieden. Anders dan specialisten die veel van één product weten. 

 

Wat doen ze dan anders?

Deze professionals vertellen je de waarheid over geld. Wat dit betekent? Simpel, ze vertellen je hoeveel geld je nodig hebt voor de rest van je leven. Het maakt hen niet uit hoe je jouw leven leidt of welke keuzes je maakt. Zij helpen je met een (financieel) plan om het leven zo goed mogelijk te leven.

 

Waarom zou ik dat doen?

Mijn vrienden worden gek van mij. Telkens als ik ze spreek, moedig ik ze aan na te denken over het leven dat ze willen leiden. Inmiddels zit ik vol in de allergiezone. Ik krijg te horen dat ik zeker zelf niet weet hoe ik wil leven en waarom ben ik er zo weinig bij dan als ze afspreken?

 

Ik draaf hier vaak over door, omdat mijn overtuiging is dat het leven geen generale repetitie is en dat je het dus direct goed moet doen. Live your life to your fullest. Wetenschappelijk onderzoek toont tegenwoordig aan wat we stiekem allemaal het liefste willen. Nogal balen als je op je sterfbed denkt "had ik maar". Om dit te voorkomen moet je wel echt weten wat jij wilt. 

Zo kies ervoor om mijn neefje te laten logeren in plaats van met vrienden een avondje weg te gaan en geef ik bewust geld uit zodat ik budget heb om ook met mijn vrouw een weekendje op pad te gaan. Allemaal keuzes.

 

Lees meer over het maken van keuzes in dit artikel "waarom geld zo onbelangrijk is". 

 

 

Wat kan ik nu doen?

Dit valt reuze mee. Zorg dat je een aantal vragen kunt beantwoorden, die een goede adviseur je gaat vragen:

 • wat heb je (huis, pensioen, geld, bedrijf, inkomen etc)?
 • wat doe je ermee (de kosten van je leven nu)?
 • wat wil je (tijd met je kinderen, vakantie, andere baan etc)?
 • wat wil je niet (wat moet hetzelfde blijven en mag niet veranderen)?

Dit is de basis van een verdiepend gesprek om daarna tot een plan te komen. Dit gaat je helpen voor de rest van je leven. Denk je dat je het zelf kunt. Lekker doen! Als je hulp nodig hebt, dan verwijs ik je graag naar een van 49 professionals waar ik graag mee samenwerk. Zij vertellen je allemaal de waarheid over geld.

 

Vind je dit artikel nuttig, interessant of anders? Deel het met vrienden, familie, collega's of je netwerk. Zo help je mee om mensen bewust te maken! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Marcel (dinsdag, 20 maart 2018 09:49)

  Top! Leuk Michiel

 • #2

  Wil Huizinga (woensdag, 21 maart 2018 18:48)

  Gaaf als jullie het voor elkaar krijgen het boek van Paul Armson correct en pakkend te vertalen naar het Nederlands. Lastige klus waarmee ik jou en Robert veel succes wens.

 • #3

  Ronald van Kaam (woensdag, 04 april 2018 17:43)

  Interessant Michiel. Kijken wat we hiervan kunnen leren en toepassen in Nederland.

 • #4

  Hubrien Meijaard (donderdag, 28 juni 2018 08:16)

  Mooi artikel weer Michiel, dank!
  En Lifestyle planning of lifeplanning: het gaat niet om de naam, het gaat erom dat jij of je klant het leven leidt zoals jij het wilt....