Hoe vaak heb jij al echt geprobeerd geld opzij te zetten voor je pensioen, twee keer per week te sporten en meer tijd te besteden aan je gezin? Gedragsverandering is lastig en vaak mislukken onze intenties jammerlijk.

Dat kan anders!

 

Nieuw onderzoek laat zien dat het misschien wel makkelijker is dan je dacht. Wat is nu het geheim om verandering wel voor elkaar te krijgen? 

Het vraag-gedrag effect
Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Consumer Psychology, concludeert dat het stellen van de juiste vraag het geheim is. De onderzoekers noemen dit het vraag-gedrag effect. Dit is de truc: stel een gesloten vraag over toekomstig gedrag in de toekomst. Dat zorgt dat je makkelijker gaat veranderen.

Een voorbeeld:

Vaak vertellen financieel adviseurs hun klanten dat het slim is om geld opzij te zetten voor hun pensioen. Dit kan beter. Stel een vraag; “Ga je geld opzij zetten voor later?” In deze vraag zitten twee zaken opgesloten. Allereerst geef je het signaal dat geld voor later belangrijk is en je creëert een ongemakkelijk gevoel voor iemand die nog niet begonnen is met sparen.

En die ongemakkelijkheid is het geheim tot verandering. De vraag is een herinnering aan de keuzes die je zelf maakt. De meeste mensen weten heus wel dat ze iets moeten doen voor later en balen dus van hun eigen gedrag. Het heeft te maken met cognitieve dissonantie (hoofdstuk 24 van mijn boek Net Iets Slimmer). Dit betekent dat je ideale zelfbeeld niet overeenkomt met je huidige persoontje.

Stel je wilt een goede partner zijn, maar je laat dat gedrag niet zien (laat thuis, geen interesse voor de ander etc). Als iemand je dan vraagt of je meer tijd gaat besteden aan je wederhelft, dan is ‘nee’ zeggen erg oncomfortabel voor jezelf. Dus zeg je ‘ja’. En alleen dit al kan zorgen voor een opgaande spiraal waardoor je relatie verbetert.

Hoe gebruik je dit effect?

Het is belangrijk om een gesloten vraag te stellen. Je mag alleen ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Geef geen ruimte om verduidelijking (ja, ik ga volgend jaar vaker sporten). Je moet kiezen!

Wat mooi is aan dit effect? Je gebruikt het voor jezelf, iemand anders of in marketing.

  • Aan mezelf: Michiel (ik) ga je dit jaar vaker kitesurfen?
  • Aan jou: Wil jij mijn gratis e-book? Ja? Klik hier en meld je aan voor de nieuwsbrief.
  • Marketing: Is dit het jaar om betere beslissingen te nemen?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 



Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?