Vorige maand had ik een interview met Professor Margriet Sitskoorn over de manier waarop onze hersenen werken. Zij haalde tijdens het gesprek Carol Dweck aan. Dit is een onderzoeker aan Stanford University. 

Zij heeft allerlei inzichten die zorgen dat je gedrag kunt veranderen, zodat je meer kans hebt je doelen te halen en betere resultaten haalt. 

Dweck is bekend van haar werk over “de vaste mindset en de groei mindset”. Zij geeft aan dat als je een vaste mindset hebt, dan geloof je dat je vaardigheden, intelligentie en talenten vast liggen. Je kunt iets en beter wordt het niet. Als je een groei mindset hebt dan geloof je dat je talenten en vaardigheden ontwikkeld kunnen worden door inspanning, onderwijs en volharding. Je denkt dat je beter kunt worden als je er moeite voor doet.

Lukt jou dat ook of heb jij overtuigingen die je gewenste gedrag saboteren?

Als het zo makkelijk is waarom doen we het dan niet?
Het lijkt dus logisch om te kiezen voor een groei mindset, maar de meeste mensen hebben een vaste mindset in bepaalde situaties. Het nadeel hiervan is dat je niet of minder ontwikkelt en uiteindelijk zelfs onrecht doet aan je gezondheid en geluk. 

Een kleine test. Zeg jij wel eens:

  • Ik heb nu eenmaal zware botten
  • Talen zijn gewoon niet mijn ding
  • Sporten ben ik niet voor aangelegd
  • Ik snap nu eenmaal niet hoe beleggen werkt
  • Ik ……

De vaste mindset houdt je tegen bij het veranderen van dingen jij graag wilt. Je wilt niet graag falen dus begin je niet eens aan zaken die je denkt niet te kunnen. Als je wilt veranderen begin bij je mindset. Margriet Sitkoorn vertelde me dat uit onderzoek blijkt dat je hersenen beter worden in de dingen die je veel doet. Dit sluit precies aan bij het idee van de groei mindset. Door aandacht te geven aan de goede dingen groei je en wordt je beter in die dingen (dus ook in dingen die je niet wilt, zoals klagen en zeuren).

Wil dit zeggen dat iedereen een begenadigd pianospeler wordt of iedereen een marathon kan lopen binnen 3 uur? Nee natuurlijk niet! Het betekent wel dat jij beter kunt worden in de dingen die je doet.

Hoe kom je dan in die groei mindset?

De kunst is om te genieten van het proces en niet van de uitkomst. Een vaste mindset focust op de marathon. De groei mindset op de dagelijkse routine die hoort bij het lopen van een marathon. Wat hebben succesvolle Olympiërs, de Navy Seals of bekende acteurs gemeen? Allemaal zetten ze kleine stapjes richting het grote doel. Ze genieten van de training, het proces en de manier van leven.

Bekende sporters, kunstenaars en schrijvers oefenen elke dag op hun vaardigheden, lijnen of woorden. Ze vallen op door hun succes maar ze zijn goed in hun proces.

Uiteindelijk ben je wat je wilt en doet en niet wat je bereikt. Dat laatste komt door wat je doet. Een voorbeeld. Je ziet jezelf als iemand die altijd gezond leeft. Daarom eet je goed en sport je regelmatig. Mensen zien je dan als iemand die er goed uitziet. Dat bereik je door wat je wilt en doet. Helder?

Wat nu te doen?

Het gaat allemaal om je levenswijze. Wil je afvallen? Focus dan niet op de 30 kilo die eraf moet, maar ga elke dag bewegen en gezond eten. Wil je eerder stoppen met werken? Focus niet op de €500.000 die je nodig hebt, maar zet elke maand genoeg geld opzij. Wil je beter worden in …..? Focus je niet op het resultaat, maar ga elke dag oefenen.

Realiseer je dat jij je eigen hersenen kunt veranderen! Daarmee verander je gedrag en je uitkomsten.

Wat wil jij bereiken?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?