Goede vraag en hieronder lees je het antwoord.
De ‘sudden death’ is vooral bekend van sportevenementen in de VS waar teams vlak voor het einde van de speeltijd een keuze krijgen. Of via een moeilijk extra punt winnen of met een makkelijk punt een verlenging afdwingen.
De meeste teams kiezen voor voor het makkelijke punt, maar dit lijkt niet zo slim.
Stel je kunt kiezen:
- Snel een grotere kans op succes en een redelijke kans op verlies of
- Langzaam, zowel een kleinere kans op winst als op verlies
Wat kies jij?
De meeste mensen kiezen optie 2. Jij ook? Niet slim toch? Want hiermee verlaag je ook de kans op succes.
Terug naar de sudden death in de sport. Onderzoekers analyseerden 10 jaar American Football wedstrijden en kwamen tot de volgende conclusie. In de situatie zoals beschreven in het begin kiezen teams in 89% van de gevallen voor optie 2. Dus liever een veilige actie en de verlenging in.
Dit blijkt dus dommig te zijn. Want slechts 40% van die teams won na verlenging. En de teams die extra risico namen? Daar ging 48% naar huis met een overwinning. Dat is dus een betere keuze!
Hetzelfde patroon is overigens bij andere sporten te zien.
Waarom doen we dit?
Waarschijnlijk zijn twee verklaringen te geven. Allereerst zijn mensen vaak kortzichtig. In plaats van goed te kijken naar alle gevolgen van een keuze, kijken we teveel naar de consequenties van het directe verlies. Dit is ook gedrag dat beleggers veel vertonen. In tijden van dalingen op de beurs vergeten we dat de belegging bedoeld is voor lange termijn (Bv. 15 jaar). We hebben geen vertrouwen meer en stappen uit zonder de gevolgen te overzien (tot ziens goed pensioen of studiepot voor de kids).
Een andere verklaring is dat we achteraf niet de ‘sukkel’ willen zijn die de verkeerde keuze heeft gemaakt. “Waarom deed je dat dan? Iedereen zag toch dat het geen slimme keuze was.” Het lijkt misschien zelfs alsof het risico te groot is om te nemen, terwijl het in werkelijkheid anders is.
Wat kun je doen?
Het is helemaal geen gek idee om na te gaan wat de consequentie is van je keuze. Soms lijken risico’s groter dan ze in werkelijkheid zijn. Niet de waarheid maar je gevoel voert de boventoon. Maar zoals je inmiddels wel weet is je gevoel niet de beste adviseur. Dus kies bewust en weet wat je daadwerkelijk besluit.
Als je dus belegt voor later, evalueer dan ook later. Trek samen op met een professional die je belangen behartigt en die niet dezelfde emoties vertoont als jij. Zo voorkom je situaties die leiden tot onhandige beslissingen en die mogelijk leiden tot een teleurstellend resultaat.
Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!
Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker.
Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.
Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf.
Recente reacties