Stel je een meetlint voor dat 80 tot 85 centimeter lang is. Gewoon zo’n ding dat je kunt oprollen met een knopje of een los lint. Het maakt niet uit. Dit meetlint gaat je leven veranderen. 

Dit eenvoudige, eeuwenoude hulpmiddel staat voor meer dan de afstand tussen twee punten. Het staat wat mij betreft ook symbool voor je leven tot zover.

In mijn dagelijks leven heb ik vaak de eer grote groepen te mogen toespreken over geld, gedrag en het leven. Mijn opdrachtgevers vragen me regelmatig om interactief de groep te vermaken, maar toch ook een boodschap over te brengen.

Een van de belangrijke zaken die ik mag aanhalen gedurende mijn presentatie is de toekomst van de toehoorder. In dit geval ben jij niet de toehoorder, maar de lezer. En ook jou wil ik graag laten nadenken over je toekomst.

Ik waarschuw je vast. Het kan best confronterend worden. Misschien zelfs onaangenaam. Het is dus geen schande als je niet verder wilt lezen, maar lees je wel verder dan kan je leven wel een andere wending krijgen (moet niet, mag wel).

Beantwoord voor jezelf de volgende paar vragen:

  • Hoe beoordeel je je leven vandaag de dag (schaal 1-10)
  • Waarom geef je dit cijfer?
  • Wat is nodig om een half punt tot een punt extra te geven?

Stel dat je leven geen 10 is (zoals overigens bij het meerendeel van alle mensen) en je hebt ruimte voor verbetering. Wat kan een verschil maken?

De reacties die ik hoor:

“Meer tijd met de kinderen”, “Een andere baan waar ik wel mijn ei in kwijt kan”, “Minder het leven leiden dat anderen van me verwachten”. “Vaker doen wat ik zelf wil”, “Een mooie reis maken”.

Herkenbaar? Niet voor niets zie je deze reacties ook terug bij mensen die op hun sterfbed liggen. Terugkijkend wordt vaak gezegd: “Had ik maar…”.

De vraag die misschien nog belangrijker is; wat houd je tegen die dingen te doen?

Vaak is het antwoord op de vraag; ‘Dat komt nog wel. Nu heb ik het druk met…, geen tijd want…., geen energie omdat…’
Deze reactie is menselijk en tegelijk ontzettend zonde. Want wie zegt dat het nog wel komt? En hoelang heb je daar de tijd eigenlijk nog voor?

Terug naar het meetlint. Zoek nu eens een meetlint (stuk touw of een veter ofzo kan ook). Zet het meetlint op 85 cm. Hoe oud ben je nu? Zoek dat getal op het lint. Hoeveel jaren liggen nu al achter je? Deze tijd komt niet meer terug. Klaar! Hopelijk waren het prachtige jaren. Maar….

Hoeveel cm heb je nog voor je? Dit is de rest van je leven. Valt het mee of tegen? 

Laten we ook wel eerlijk zijn. De laatste 10 jaar doen de meeste mensen weinig meer. Dus hoelang nog tot je 75 wordt? Wat ga jij doen in de tijd die je nog hebt? 

Ik ben overtuigd dat het leven geen generale repetitie is. Je leeft maar één keer, dus haal alles eruit wat er in zit. Leef het leven maximaal. Gun jezelf een half tot een heel punt erbij!

Het confronterende is dat ik vaak hoor van mensen dat het niet kan. “Als ik dat ga doen, dan verdien ik minder.” Geld is in de meeste gevallen de grootste barrière. 

Dit snap ik goed, want de impact van minder inkomen of een kleiner uitgavenpatroon is vaak groot. Financiële onrust is verantwoordelijk voor een groot deel van de stress in ons land. Mensen willen die onrust dus voorkomen. De status quo lijkt dus veiliger. 

Zonde! Want misschien kun jij makkelijk je ideale leven gaan leiden. Heb je al eens uitgerekend wat je nodig hebt nu en straks? Wie zegt dat je niet al minder kunt werken? Wie zegt dat die wereldreis niet mogelijk is? Wie zegt dat….?

Ik gun je het beste leven dat je kunt leiden! Dit begint met weten hoe dat eruit ziet. Daarna moet je weten hoe je dit vormgeeft. Tenslotte maak je een plan om te zorgen dat je nieuwe levensstijl bereikt, behouden en beschermd wordt.

Begin met dromen en plannen!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?