Het is dinsdag 3 juli en Engeland speelt de achtstefinale tegen Colombia. In de 57ste minuut kent de scheidsrechter een penalty toe aan de Engelsen. Harry Kane staat klaar voor een belangrijke trap in zijn loopbaan.

Jij bent echter de keeperstrainer van Colombia. Wat zou je de keeper adviseren? Kies de rechterhoek, kies de linkerhoek of blijf staan?

Bron: Hoofdstuk 'Actie' uit Net Iets Slimmer
Bron: Hoofdstuk ‘Actie’ uit Net Iets Slimmer

Hierboven zie je de bal van Kane. Mooi door het midden. De keeper had moeten blijven staan dus! (Het andere deel van het plaatje is een uitsnede uit mijn boek. Het hoofdstuk gaat over actie.)


De kans is echter groot dat je een hoek kiezen als advies hebt gegeven. Voetbalkeepers kiezen in 94% van de gevallen een hoek. Dit is een typisch voorbeeld van onze voorkeur voor actie. Iets doen voelt beter dan niets doen. Is het echter de beste oplossing?

Onderzoek toont aan dat keepers die blijven staan 33% kans hebben de bal te stoppen, terwijl de duikers maar 15% van de keren een bal tegenhouden. Actie ondernemen is vaak een emotionele reactie op het gevoel iets te moeten doen. Zelfs als je geen idee hebt wat de beste keuze is. Wachten, observeren en onderzoeken is vaak de betere oplossing.

Waarom onze neiging voor actie? 

Druk doen en bezig zijn geeft de indruk dat we meer bereiken. Nieuwe beleggers vallen ook ten prooi aan dit gedrag. Zij doen teveel handelingen die ten koste gaan van het rendement. Onderzoek onder 8600 particuliere beleggers in de periode 2010 – 2015, levert verbijsterende resultaten op. Het blijkt dat 9 op 10 van hen slechter presenteert dan de beurs. Het verschil loopt wel op tot 7,5% per jaar. Een groot deel van verschil is te verklaren door de vele transacties op het verkeerde moment. Pas naarmate meer ervaring komt leren zij dat “less is more”.

Onze voorkeur voor actie is instinctief. Vroeger toen we nog jagers-verzamelaars waren was het nodig om bezig te blijven. Zoeken naar vruchten, hout en dieren hield ons de hele dag bezig. Ook was afwachten risicovol, want te lang kijken of het echt een leeuw was, kon zomaar dodelijk zijn. Onze taal is nog steeds doorspekt met oneliners die actie aanmoedigen, zoals “leren door te doen” en “oefening baart kunst”. Inmiddels is ons leven echter anders geworden en kan beschouwen en afwachten de beste manier zijn. Denken is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van veel functies geworden. We moeten analyseren, interpreteren en patronen ontdekken. Kortom we moeten onze hersenen actief gebruiken. Minder actie en meer reflectie is goed.

Wat doe je ermee?

Doe eens niets. Wacht af en denk na. Analyseer de verschillende opties die er zijn. In de beleggingswereld is een bekende uitspraak; “als je geschoren wordt, moet je stilzitten”. De meeste mensen beleggen voor de lange termijn. Op de korte termijn reageren is vaak onnodig. Ondanks dat niets doen gevoelsmatig lastig is, kan het vaak wel de oplossing zijn. Onze wereld is nog erg actiegedreven, geef daarom aan dat je bewust niets doet. Betrek mensen in je manier van denken, zodat je misschien zelfs erkenning krijgt voor het niets doen.

En wie weet help je je land ooit wel wereldkampioen worden!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?