Wat moet een financieel adviseur doen om de toekomst te overleven? Wat moet je als consument verwachten van een goede financieel adviseur?

Ik sprak twee experts op dit gebied en zij zijn heel duidelijk over de toekomst.

Vroeger was het als adviseur makkelijk. Je had een enorme voorsprong op de onwetende consument op gebied van kennis, toegang tot financiële instellingen en de analyse van persoonlijke financiën. 

Dus door een beetje kennis te etaleren maakte je al een enorm verschil. Het verkopen (ja dat gebeurde vroeger) van financiële producten moest toen via een professional en weinig mensen snapten iets van Excel of andere analysetools. De wereld was makkelijk. 

Jij als consument vroeg en de adviseur draaide. Dit is gelukkig de laatste jaren al sterk aan het veranderen. Ook in Nederland is een groep alternatieve financieel adviseurs ontstaan. Zij doen het anders dan de klassieke adviseur (verkoper). Zoals zij het doen, lijkt toekomstbestendig voor hen en jou.

Wat is dan zo anders?

Als je zometeen leest wat de nieuwe groep adviseurs al doen, denk je vast “Huh is dat alles?”. Ja het lijkt een open deur en zo simpel. Toch is een toekomstbestendige adviseur volledig anders dan die uit het recente verleden.

Het verschil? De nieuwe groep adviseurs stelt je vragen, luistert naar je verhaal, bouwt een vertrouwensband met je op. Zij verkopen geen producten, maar financiële rust.

Op een congres in Birmingham sprak ik Mitch Anthony. Deze Amerikaan is al jaren bezig financieel advies te verbeteren. Hij vertelde me: “De financiële industrie gelooft nog in grote mate dat ratio belangrijk is bij financieel advies. Ze doen moeilijk over beleggingsoplossingen, verzekeringen en hypotheken. Het draait daar helemaal niet om. Het gaat over de emtionele kant.

Stel vragen als:

  • Wat betekent dit geld voor jou?
  • Wat wil jij met je leven?
  • Wat is de context van je geld?”

Vooral die laatste vraag is interessant. Reken eens mee.

Wat is het antwoord op 11 + 2? Dit is 13 toch?

Ja klopt, maar niet altijd. Het hangt van de context af. Als het om uren gaat is het anders. Want 2 uur na 11:00 is het 1 uur. Kortom getallen betekenen niet altijd hetzelfde. Een adviseur van de toekomst snapt dat en belangrijker nog die helpt je bij jouw context. Geen algemeenheden, maar persoonlijk advies over jouw leven.

De verandering die gaande is

Waar vroeger adviseurs titels aan elkaar regen als het alfabet (FFP, DSI, CFP, FVP, SEH, MFP, RLP, RFea, EFA etc) wordt dit steeds minder belangrijk. Robotisering en digitalisering helpen je als persoon om overzicht en inzicht te krijgen in je eigen financiële situatie. Online vergelijk je producten die je ook direct kunt afnemen.

Waarom alle dure ‘letters’ inhuren als je een groot deel zelf kunt? De hoogopgeleide ‘beta’-adviseurs worden minder waard. 

Een steeds grotere groep Nederlandse adviseurs ziet dit in. Zij noemen zich ook anders dan financieel adviseur. Ze zijn Lifestyle Financial Planner of Vermogensplanner. De vaardigheid die hen het waard maakt om te betalen? Ze snappen je persoonlijke verhaal en helpen je bij het bereiken wat jij wilt. 

Mitch Anthony zegt hierover: “Hoe kan ik praten over iemands geld als ik niet weet wat dat geld betekent voor diegene? Ik moet het verhaal kennen om in te schatten hoe ik kan helpen. Helaas worden nog steeds de vaardigheden om vragen te durven stellen onderschat.”

Een andere expert op dit gebied, Michelle Hoskin, geeft aan: “Waarom zou je een adviseur kiezen waar je geen klik mee hebt? Je gaat een levenslange relatie aan met iemand die je begeleidt bij de onvoorziene zaken die gaan komen. Zorg dat het een leuke relatie is.”

Toekomst van je financiële leven

Het is wel duidelijk dat het leven niet echt te plannen is. Je maakt plannen en denkt na over dingen die je wilt bereiken, maar het leven komt altijd tussendoor. Uit onderzoek van Mitch Anthony blijkt dat er 65 overgangen zijn in je leven. Denk aan trouwen, kinderen krijgen, nieuwe baan, nieuw huis, overlijden familielid, inkoop zorg, gezondheidsproblemen, pensionering etc. Ook blijkt dat bij elk van deze overgangen geld een enorme impact heeft. Sterker nog de grootste financiële fouten worden dan gemaakt. Hij geeft aan: “De adviseur van de toekomst zorgt dat hij helpt bij het voorkomen van fouten. Mensen maken deze namelijk in stressvolle situaties en doordat de gevolgen moeilijk in te schatten zijn.”

Het is dus belangrijk om dat de adviseur dan klaar te staat voor je. Jij als persoon wilt echter wel iemand aan je zijde die je vertrouwt en die je geschiedenis kent. Dit is de manier om je snel en goed te kunnen helpen.

Kortom

Financieel advies is belangrijk. Want het leven overkomt je. De alternatieve financieel adviseur durft je te helpen op een persoonlijke manier. Het doel is om bij jou de financiële onrust weg te nemen. (Wist je dat in Nederland 1/3 van de mensen wakker ligt door geldzorgen? Zowel rijk als arm). De nieuwe adviseur helpt je bij het plannen van je financiële leven zodat jij zoveel mogelijk kunt doen wat jij wilt.

Simpel en toch zo lastig. 

Zoek je een adviseur? Ik ken ruim 60 adviseurs die ik je kan aanbevelen. 

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een  veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?