Je kent ze wel. Mensen die over een bepaald onderwerp alles denken te weten. Of nog erger; van die irritante mensen die over alle onderwerpen alles denken te weten. Rete vervelend tijdens een borrel of diner. Daarnaast brengt te stellig zijn je niet verder.

Wie schiet er bij jou te binnen die (te)veel kennis van een bepaald gebied heeft. Staat deze persoon open voor andere meningen? Het zou net iets slimmer zijn, want de beslissing wordt er beter van!

Twee onderzoekers, Michael Hall and Kaitlin Raimi, beschreven hun onderzoek in Journal of Experimental Social Psychology. De onderzoeksvraag:

“Zijn mensen echt beter geinformeerd over de onderwerpen waar ze van denken dat hun mening superieur is?”

Ze richtten zich op mensen die denken dat ze een superieure mening hebben. Dit houdt in dat zij hun mening beter achten dan de mening van anderen. Aan deze mensen werd een aantal testen voorgelegd over het onderwerp waar ze zogenaamd alles van af zouden weten. De vijf studies gaven een ontluisterend beeld. Mensen die denken het meeste weten, hebben vaak het grootste gat tussen hun daadwerkelijke en zelfgedachte kennis van zaken.

Dan verbeter je dat toch?

De onderzoekers gingen verder door te bepalen hoe mensen met een superieure mening naar nieuwe informatie zoeken. Zij gaven hen een aantal krantenkoppen. De krantenkop kwam of overeen met de mening of juist niet. Wat bleek? Hoe hoger het superioriteitsgevoel hoe meer mensen kiezen voor informatie die overeenkomt met je mening. Openstaan voor de andere kant zit er dus niet in. 

Dit effect is recent weer aangetoond bij mensen die tegen inentingen zijn. Ruim eenderde van de mensen die hun kinderen niet inenten omdat het autisme zou veroorzaken geven aan meer te weten dat artsen en wetenschappers over dit onderwerp. Een typisch voorbeeld van het Dunning-Kruger-effect. Dit effect is ook aangetoond bij rijexamens, financiële kennis en interviewvaardigheden. 

Verder blijkt dat deze groep meer vertrouwt op beroemdheden, vrienden en familie dan op hoogopgeleide mensen. Sterker nog zij vinden ook dat ‘leken’ meer invloed moeten hebben op beleid.

Waarom is dit jammer?

Simpel. Stel je voor dat iemand die niets weet van pensioen (een leek) een advies moet geven aan de overheid over het nieuwe pensioensysteem. Denk je dat dit goed uitpakt? 

Of stel jij denkt alles te weten over beleggen. Het werkt niet. Nee je weet zeker dat je geld investeren dom is. Je kent genoeg voorbeelden van mensen die alles kwijt zijn geraakt op de beurs. Beleggen doe je dus niet.

De kans dat je openstaat voor een beleggingsadvies is dus klein. Hiermee beperk je de mogelijkheden om je vermogen te laten werken voor je. Een goed pensioen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. 

Hetzelfde geldt overigens andersom. De oude verstokte belegger geeft niet snel toe dat een spaarrekening zin heeft. Terwijl sparen van levensbelang is om financiële rust te houden. 

Een (te) sterke mening is al vervelend aan de borreltafel, maar funest voor belangrijke beslissingen.

Goed nieuws

De wereld is nog niet verloren, want zelf een sterke mening kan veranderen. Als de ‘sterke-meningen-groep’ hun belabberde testresultaten onder ogen kreeg, werd hun mening minder sterk en bleken ze open te staan voor nieuwe informatie.

Als deze nieuwe informatie ook nog vanuit vertrouwen wordt gebracht zonder te sterke mening dan kan zelfs Trump…. oh nee mijn mening is dat hij niets gaat veranderen. 😉 

Stel eens een kritische vraag aan je zelf. Waar denk jij alles vanaf te weten? 

Stel dat het niet klopt, wat is dan het gevolg? Doe eens gek en sta open voor een andere mening en help je zelf naar een makkelijker en beter leven!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?