Ik heb het voorrecht gehad een paar dagen op te trekken met David Hyner. Een onderzoeker naar het geheim van succesvolle mensen. Hij had een BBC-show, brak meerdere ‘fundraising’-records en schreef verschillende bestsellers. David interviewde 258 top achievers uit het bedrijfsleven, wetenschap, sport, kunst en meer. Hij kwam erachter wat zij gemeen hebben. 

Wat is de reden waarom zij succesvol zijn? Het goede nieuws: Iedereen kan het leren.

David had een cateringbedrijf, dat hoogwaardige kwaliteit leverde met een hele hoge klanttevredenheid. Zijn klanten waren de bekende en succesvolle mensen uit zijn regio. Het probleem? Zijn bedrijf groeide niet door en hij had niet de opleiding en vaardigheden om het bedrijf verder te krijgen. Om toch iets te doen, begon hij met het interviewen van zijn succesvolle klanten. Waarom waren zij wel succesvol?

Zijn onderzoek liep uit de hand en hij ging fulltime leren van Olympische medaillewinnaars, miljardairs, top wetenschappers, paralympische helden, artiesten etc. 

In dit artikel lees je welke stappen jij kunt zetten om ook een grote kans te hebben op je doelen.

Eigenschappen van succesvolle mensen

Stel jij kunt geld inzetten op een van de volgende twee personen, die beiden een marathon willen lopen. Wie denk jij dat het snelste loopt en vertrouw je je geld toe?

Persoon 1 (Bert)

Bert start met een goed omschreven plan om de marathon binnen 4 uur te lopen. Een tijd  waar hij mee thuis kan komen. Die 4 uur moet lukken gezien zijn leeftijd en de periode die nog beschikbaar is tot de start. De reden om de marathon te rennen is omdat hij vrienden heeft die het ook eens gedaan hebben. Het lijkt hem wel leuk om het ook eens te proberen.

Persoon 2 (Piet)

Piet zegt dat hij wil proberen twee marathons achter elkaar te lopen. Het liefst loopt hij ze binnen 3 uur. De reden dat hij wil starten is om geld op te halen voor een goed doel. Een van zijn vrienden is namelijk ziek en hij wil bijdragen aan de behandeling.

(Beiden hebben geen ervaring en dezelfde (fysieke) mogelijkheden).

Op wie zet jij je geld?

De meeste mensen kiezen Piet. Waarom? Nou omdat hij het echt graag wil en hij een stuk ambitieuzer is dan Bert. Best een logische keuze dus.

David Hyner kwam er achter dat succesvolle mensen zich gedragen zoals Piet.

  1. Ze weten waarom ze iets willen bereiken

Alle succesvolle mensen hebben een drive, purpose of intern vuurtje dat zorgt dat zij altijd doorgaan. Een inspirerend voorbeeld dat David gaf is van een Engelse Paralympier. Dit meisje kreeg op haar 14e last van haar nek en ging naar het ziekenhuis. Daar hadden ze slecht nieuws. Ze zou het ziekenhuis niet meer verlaten en jong overlijden.

Haar reactie; “I decide” Ze wilde zelf bepalen hoe haar leven ging verlopen. Dus ging ze naar huis. Ze meldde zich weer op school waar ze geen faciliteiten hadden. Elke dag stond ze voor de dag om te eisen dat ze naar school mocht. De school regelde uiteindelijk dat ze onderwijs kon volgen en ze rondde later zelfs twee universitaire studies af.

Haar droom was om succesvol te worden op de Paralympics. ‘Dat gaat je niet lukken zei iedereen’. Wat zei ze? ‘I decide’ en ze plaatste zich ondanks alle tegenslagen voor dit grote sportevenement. Zij had een hele sterke drive en niemand kreeg haar op andere gedachten.  

Wat is jouw drive, purpose of waarom? Als je dat weet dan is de kans veel groter om je doel te bereiken. Simpelweg omdat je het voor jezelf doet en niet voor iemand anders. Dat is het verschil tussen Bert en Piet. Bert doet het eigenlijk omdat anderen het ook deden. Zijn intrinsieke motivatie is minder sterk dan die van Piet. Die wil zijn vriend helpen die ziek is. En dan loop je toch een tandje harder. 

Stel je wilt graag eerder stoppen met werken. Een goed idee! Maar waarom wil je dit? Omdat je een reclamecampagne hebt gezien of omdat je ervaren hebt dat mensen in je omgeving nooit hun pensioen hebben gehaald? Dat laatste is een sterkere drijfveer om iets te bereiken zoals je begrijpt.

       2. Stel BIG HAIRY MASSIVE goals

David kwam erachter dat alle succesvolle mensen enorm grote doelen stellen. Dus niet stoppen met werken op 63, maar op 50! Niet binnen 4 uur, maar binnen 3 uur de marathon lopen.

Alle top achievers denken groot en doen alles om hun doel te bereiken. Denk je dat ze het doen met het S.M.A.R.T.-principe? Dat de doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabele, Realistisch en Tijdsgebonden moeten zijn?

Natuurlijk niet. Sterker nog. David kwam erachter dat degene die het S.M.A.R.T.-principe introduceerde het compleet anders bedoelde. Deze man was projectleider tijdens de bouw van de Hooverdam. Hij zei: Stel enorme doelen en doe de losse projecten via het S.M.A.R.T.-principe. 

En dit is precies wat echt succesvolle mensen doen. Ze stellen enorme doelen en bereiken die door alle mogelijke hobbels op te schrijven. Daarna gaan ze stap voor stap deze problemen wegwerken. Deze stappen mogen S.M.A.R.T. zijn, maar je doel nooit!

Het resultaat: het bereiken van het doel. In het geval van David was hij de eerste particulier die eind jaren 90 meer dan 250.000 pond ophaalde voor een klein goed doel. Het vorige record stond op 50.000 pond. 

Zijn doel was groot en hij had een drijfveer, want het goede doel haalde geld op voor kankeronderzoek. Dit was de ziekte waar zijn moeder vlak daarvoor aan overleden was. Hij wist dus heel goed waarom hij dat doel wilde halen en liet zich niet tegenhouden. 

Hoe te beginnen?

Begin met twee dingen.

  1. Wat is je hele grote overweldigende doel?

Schrijf dit op en begin dan met het verzamelen van alles dat je helpt of tegenwerkt bij het bereiken van je doel. Welke hobbels zie je? Welke mensen gaan je helpen? Wat heb je nodig om succesvol te worden? Zet deze in volgorde van moeilijkheid in een pyramide. Linksonder het moeilijkste en zo vul je de rijtjes. Elke dag begin je met de moeilijkste taak.

Waarom met het moeilijkste beginnen? Simpel. Je hebt nog energie, je bent er direct vanaf en je kan de rest van de dag met een positief gevoel verder.

        2. Bedenk waarom je het echt wilt.

Als je dit niet weet, word je nooit succesvol. Want alleen je eigen waarom sleept je door de moeilijke momenten heen. Stel het is koud, het waait hard en het regent. Wie zal sneller naar buiten gaan om zijn trainingsrondje te lopen? Bert of Piet? Duidelijk denk ik. Piet heeft een reden en laat zich niet makkelijk afleiden door hobbels en tegenslagen.

Waarom is dit belangrijk?

Het leven is geen generale repititie. Je leeft maar een keer en dus vind ik dat je het beste eruit moet halen. Stel dus grote gedurfde doelen. Waarom zou je genoegen nemen met minder? 

Denk eens na over je toekomst. Wat wil je bereiken? Waarom is dit belangrijk?

Moeilijk? Een paar voorbeelden:

  • Je kinderen een goede start geven als volwassene, omdat je hen een goed en onbezorgd leven gunt;
  • Eerder stoppen met werken, omdat je wel intensief wilt genieten van je oude dag. Mensen in je omgeving hadden die kans niet;
  • Alle landen in de wereld bezoeken, omdat je wilt leren van andere culturen en geniet van de bijzondere ontmoetingen.

Een deel van de doelstellingen zal financiële gevolgen hebben. Zorg dat je een (financieel) plan maakt. Dat is een van de stappen die je prima S.M.A.R.T. invult. Heb je hulp nodig bij dit inzicht? Ik ken een tientallen goede financieel planners. Stuur me maar een mailtje als een introductie wilt.

Interesse in meer?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?