“Je kunt je leven niet plannen. Eerst zul je moeten ontdekken wat je passie is, waar je echt om geeft.” aldus Barack Obama. 

Je roeping. Dat belangrijke ding waar mensen altijd naar op zoek zijn. Wat drijft je en waarom sta je op (naast je eerste bakkie koffie)?

Hieronder lees je een aantal interessante inzichten over dit onderwerp.

Mijn werk is het helpen van mensen bij het nadenken over hun toekomst. Dat doe ik samen met financieel adviseurs die hun klant echt willen helpen. In de financiële wereld helpen we geld en het leven in lijn te krijgen. Maar dat is moeilijk, want veel mensen zijn nog als Alice in Wonderland. Ze komt aan op het welbekende kruispunt en weet de weg niet. Aan een kat in de boom vraagt ze de weg. Waarop het dier antwoordt: “Waar wil je heen”, “Geen idee” reageert Alice. “Tja dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt.” aldus de kat.

Zo is het ook met het bepalen van gelddoelen. Het maakt nogal uit of je wilt stoppen met werken op je 60ste omdat je familie nooit echt oud werd of dat het je niets uitmaakt. Of dat je kinderen vooral zelf hun studie moeten betalen (50.000 euro) of dat je hen een handje op weg wilt helpen.

Zonder doel geen richting en dus is het nogal handig om te bepalen wat je nu echt wilt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus daarom een aantal zaken om rekening mee te houden.

1. Er is een verschil tussen een prettige passie en een obsessieve passie

Als je een ‘werkpad’ vindt dat je vuurtje aanwakkert, heb je meer kans om succesvol te worden en belangrijker nog om geluk te vinden via je werk. (Dit blijkt uit onderzoek) Maar let op, want in 2003 liet psycholoog Robert Vallerand zien dat er een verschil is tussen prettige en een obsessieve passie. Als je voelt dat je passie teveel van je vraagt en dat je stemming en zelfvertrouwen ervan afhangen dan wordt het obsessief. En ondanks dat deze passie energie geeft, is ook een weg naar burn-out en onrust. Als je echter controle krijgt door je passie en je kwaliteiten goed tot zijn recht komen die passen bij andere belangrijke dingen in je leven dan is een prettige passie. Dit zorgt voor vitaliteit, hogere kwaliteit op je werk en een betere stemming. 

2. Liever geen roeping, dan een onbeantwoorde

Als je een brandende ambitie hebt, zorg dat je daar iets mee doet. Laat het niet zomaar gaan. Een aantal jaar geleden vonden onderzoekers van de Universiteit van Zuid Florida dat het hebben van een roeping waar niets mee gedaan niet best is. In vergelijking tot mensen zonder roeping blijkt dat werkplezier, voldoening in het leven, gezondheid en stress etc. een stuk slechter waren. De conclusie is dat een roeping je alleen wat brengt als je er iets mee doet. Anders brengt het zelf schade aan je leven en plezier.

3. Zonder passie, doorzettingsvermogen is zinloos

Je hebt vast gehoord dat vastberadenheid is super belangrijk om succesvol te worden. Dit idee is bekend geworden mede door psycholoog Angela Duckworth. Zij stelt dat enorm succesvolle mensen heel veel doorzettingsvermogen hebben. Ze zegt dit zijn mensen die zeven keer vallen en acht keer opstaan. En inderdaad onderzoek wijst uit dat een hoge mate van zelfdiscipline en ijver samen gaat met meer succes. 

Maar kom je er dan alleen met deze eigenschap? Nee dus. Duckworth benadrukt dat naast vastberadenheid een roeping of passie nodig is. De meeste onderzoeken over vastberadenheid vergeten passie mee te nemen. Jon Jachimowicz geeft aan dat dit waarschijnlijk de reden is waarom verschillende onderzoeken verschillende uitkomsten geven. Als passie en vastberadenheid beiden worden betrokken blijkt het een prachtige voorspeller te zijn voor succes. De combinatie is de manier om mensen verder te krijgen aldus het onderzoek.

4. Als je maar genoeg moeite doet, dan wordt je werk/hobby je passie 

Allemaal prachtig natuurlijk dat gepraat over passie. Maar wat nu als je er nog geen hebt? Het is ook niet zo dat je ineens wakker wordt met een “aahh” (engelen geluid) en een passie. Nee zo werkt het dus niet. Wat interessant genoeg blijkt te werken is ergens veel moeite voor doen. De kans is aanwezig dat het als een passie gaat voelen. Onderzoek in Duitsland laat zien dat als je ergens veel tijd en energie in investeert, je passie ervoor toeneemt. Vervolgonderzoek leert je dat je inzet wel op basis van vrije keuze is en dat je het gevoel hebt dat je vooruit gaat. Dit lijkt overeenkomsten te hebben met het “endowment-effect”. Als er ergens eigenaar van bent, dan waardeer je het meer. In dit geval heb je veel energie gestoken in iets en voel je erg betrokken. Mogelijk leidt het dus tot een nieuwe passie! Hop begin met haken en wie weet vind je een onontdekt talent.

5. Als je denkt dat passie komt van leuk werk, denk dan nog maar een keer

Tuurlijk is het fijn om plezier te hebben op je werk, maar de kans dat je passie daarmee groeit is klein. Oprah Winfrey zei ooit “passie zal opbloeien als je doet wat je leuk vindt”. Dit is waarschijnlijk niet waar, tenzij je er een andere component bijneemt. “Je moet de dingen die je belangrijk vindt omarmen met passie en daarvoor vechten” aldus de voormalige Mexicaanse president Calderon. Onderzoek laat ook hier zien dat je veel langer vasthoudt aan werk/hobby waar je iets bijdraagt, dan als het alleen leuk is.

Kortom:

1. Zoek een prettige passie.

2. Pas op met onbeantwoorde passies.

3. Doorzettingsvermogen zonder passie: zinloos.

4. Inzet en vooruitgang kan leiden tot een passie.

5. Goed doen is belangrijker dan plezier voor een passie.

Een aantal nuttige inzichten als je wilt bepalen waar je heen wilt met je leven. Zorg dat je een passie hebt, want dan kun je bepalen hoe je financiële leven moet worden ingevuld. 

Heb je nog geen idee?

Het kan goed dat je nog geen idee hebt wat je wilt doen met je leven. Is dat heel erg? Nee want zoals je las is geen passie beter dan een onbeantwoorde passie. Maar kan je dan wel een begin maken met je financiële toekomst? Ik denk het wel omdat de meeste mensen best graag de volgende dingen willen:

a. Financiële rust als ze richting de 60 gaan. Geen zorgen over geld en vrijheid om te kiezen.

b. Helpen van familie. Veel mensen willen hun (klein)kinderen helpen met een goede start in het leven.

c. Een zakje geld waarmee jij kunt doen wat je wilt.

Als a,b of c je aanspreekt begin dan zo snel mogelijk met het verzamelen van geld. Geld dat je nu al hebt, is in de toekomst namelijk veel waard

Meer weten?

  • Luister naar de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ via BNR, Spotify of iTunes of klik hier. (Tip luister aflevering #26 en #28 voor mensen die hun passie volgden). 
  • Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang elke maand de meeste nuttige inzichten in een korte mail.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?