Het was weer zover hoor. Na een lange periode van mooie rendementen ging de beurs ineens hard omlaag in december. En hop paniek, beleggen werkt niet. Snel stoppen ermee.

Ik sprak klanten en zelf een aantal financieel ‘adviseurs’ die nu zeggen; “dat beleggen werkt niet”. Ik denk dat het wel werkt en dat zij zichzelf pijn doen door deze drie simpele dingen.

Menselijk gedrag is razend interessant en als je een beetje weet hoe bepaalde zaken werken kun je ook echt betere beslissingen nemen. (Boek: Net Iets Slimmer).

Allereerst is het goed om te realiseren dat iedereen vatbaar is voor rare beslissingen tijdens bepaalde omstandigheden. Als je naar geldzaken kijkt, valt op dat we dommer worden als de stress toeslaat. Dat speelt als het betrekking op je zelf heeft. Mensen die mij hebben zien spreken weten mij dit ooit overkwam op een strand in Thailand. (Nodig me maar uit voor een lezing en je hoort het verhaal).

Als zich dus moeilijke omstandigheden voordoen is het goed om voorbereid te zijn. Want domme keuzes over geld kunnen grote gevolgen hebben. Hierover lees je meer in andere artikelen op deze site.

Maar goed terug naar de drie dingen die je beter kunt vermijden als het om geld gaat. 

  1. Je ego
    Een manier om te overleven is positief zijn. Het is een soort techniek om bezig te blijven en hoop te houden. Hartstikke handig natuurlijk in veel gevallen, maar niet perse altijd. Als je ego te nadrukkelijk aanwezig is word je overmoedig. Iets dat mannen over het algemeen meer hebben dan vrouwen. Dit uit zich in het feit dat de meeste mannen denken een betere minnaar te zijn dan zijn vrienden en dat elke ondernemer denkt het beste bedrijf en idee te hebben. Dat overmoed overigens ook goed kan zijn vertelt Jeroen Hertzberger in podcast #23. Luister hier of hier.

    Als het om beleggen gaat dan is overmoed vooral gevaarlijk. Je denkt dat echt het beste aandeel gekozen te hebben of dat nu het moment is om uit/in te stappen. Helaas toont onderzoek aan dat dit zelden succesvol is. Dus is het een stuk slimmer om je beslissingen uit te besteden en te zorgen dat je goed gespreid belegd. Huur iemand in die je beslissingen ter discussie stelt en je andere inzichten geeft. Tenslotte als man; luister naar je vrouw. Ze zijn betere beleggers.

  2. Je eigen verwachtingen
    Het lastige met geldbeslissingen is dat meestal over gemiddelden wordt gesproken. De hypotheekrente is 2,5% of de AEX maakt 9,5%. Zeker als het om beleggen gaat zijn gemiddelden prachtig voor de toekomst, maar je haalt ze nooit. Ga maar de historie van verschillende beleggingen bekijken (AEX, S&P 500 of MSCI World). Zelden tot nooit is een jaarrendement gelijk aan het langjarig gemiddelde. Als belegger hoor je echter wel die gemiddelde rendementen en voor je het weet is dat je verwachting. En die komt dan nooit uit. Dat is een teleurstelling en dat leidt tot domme keuzes. We moeten ons realiseren dat de verwachting goed moet zijn. Beleggen betekent rendement halen door risico te nemen. Risico is niets anders dan beweging of schommeling van resultaten. Accepteer dat elk jaar je enorme dalingen en stijgingen krijgt om uiteindelijk op een mooi gemiddelde uit te komen. Doe ondertussen niets met die schommelingen. Doe alleen wat als je persoonlijke situatie verandert is en dus niet als de rendementen tijdelijk anders zijn.

  3. DIY (Do It Yourself) of zelf doen
    Geldzaken zijn een van de dingen waar je beter vandaan kunt blijven. De emoties die rondom geld spelen zijn vaak zo sterk dat ze onverhoopt tot verkeerde keuzes leiden. Onderzoekers ontdekten dat beleggers die zelf alles doen tot wel 8,5% minder rendement maken dan de beurs. Hoe dit komt? Een combinatie van redenen. Allereerst zijn we zelf te nauw betrokken en voelen we pijn als onze eigen portefeuille minder waard wordt. Daarnaast is het lastig in te schatten hoeveel risico we nu echt moeten lopen om een onbezorgde financiële toekomst te krijgen. Ook richt de gemiddelde Nederlandse belegger zich vooral op de bekende aandelen als Shell, Heineken en Philips in plaats van wereldwijd te spreiden. Samenwerking met een derde die op afstand van jouw emotie en geldzaken staat levert je rendement op. Wetenschappelijke onderzoeken laten percentages zien tussen de 1,85% en 4,05% extra rendement per jaar. Hoe completer de samenwerking hoe beter je resultaat als belegger en dat is wat je wilt, toch?

Kortom

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Als je gaat beleggen met serieuze doelen of kapitalen laat je dan begeleiden. Niet perse door mij, maar ik ken genoeg onafhankelijke adviseurs die je graag helpen. Wil je zelf een beetje rommelen met aandelen, opties of Bitcoins. Lekker doen, maar realiseer je dat hobby’s geld kosten.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?