Generaties lang was het de gewoonte om het familievermogen na overlijden door te geven aan de volgende generatie. Mensen waren bewust bezig met nalaten en het ondersteunen van kinderen en kleinkinderen. Een nieuwe groep ouders is ontstaan. Deze groep leeft veel liever een vol eigen leven en gebruiken al het geld dat ze verdiend hebben.

Is er een goed of fout?

De wereldberoemde chef Gordon Ramsay en zijn vrouw Tana zijn van plan niets na te laten aan hun vier kinderen. Een van de redenen die ze geven is dat ze hen niet verwend willen maken. Ramsay groeide zelf in armoede op en had een slechte jeugd. Hij verliet op zijn 16de het huis en werd door hard werken enorm succesvol en rijk. Hij zegt over het verwennen van zijn kinderen: “They don’t sit with us in first class. They haven’t worked anywhere near hard enough to afford that. At that age, at that size, you’re telling me they need to sit in first class? No, they do not. We’re really strict on that.”

Hij kiest dus bewust om zijn kinderen hun eigen boontjes te laten doppen en Ramsay wil zijn kinderen een betekenisvol leven geven zonder een gouden lepel (;-)) in hun mond.

Zouden kinderen minder hard werken als ze weten dat geld toch wel hun kant op komt? Zouden ze al verwaand en verwend raken en de realiteit uit het oog verliezen? Heb je al kind minder motivatie als je toekomst financieel geregeld is?

Ik weet het antwoord ook niet. Naast het mogelijk verwennen van kinderen, is een ander goed argument om je geld uit te geven:

“Ik wil genieten van mijn verdiende geld!” 

Een uitstekend argument want waarom heb je anders jarenlang hard gewerkt? De ruim 40 jaar werken wordt gevolgd door een periode van relatief goede gezondheid en steeds meer pensionado’s genieten vol van het leven. Lange reizen, nieuwe hobby’s en uiteten geven extra voldoening in de rustige periode na jarenlange arbeid. Waarom zou je het geld dus niet opmaken?

De nieuwe generaties

Onderzoek laat zien dat slechts een klein deel (5%) van de ouders bewust spaart voor de nalatenschap. Hoewel het misschien toch wel nodig is. Laat me dit uitleggen.

De babyboomgeneratie en generatie X (Mensen geboren tussen 1945-1970) hebben het beter dan de mensen die daarna geboren worden. Dit komt doordat zij profiteerden van snel stijgende lonen, gratis onderwijs, oplopende huizenprijzen, goede beleggingsjaren, vroeg pensioen (rond 65 jaar) en pensioen gebaseerd op het inkomen. Hun kinderen komen in een andere tijd terecht waarin studeren weer geld kost, lonen minder hard stijgen, hoge huizenprijzen, lage rentes, pensioenen later ingaan en een veranderde arbeidsmarkt.

Waar de oudere generatie met pensioen gaat met veel spaargeld, afgeloste hypotheken en goede pensioenen heeft de volgende generatie dat geluk niet. Een kwart (25%) van de millenials denkt zelfs nooit met pensioen te kunnen. Deze generatie hoopt maar op een erfenis om uiteindelijk zelf eerder te stoppen met werken. De verwachting is dat zij tussen hun 60-70ste een erfenis ontvangen (als ze als iets krijgen). 

De soep

In tijden van pensioendiscussies en stakingen over AOW-leeftijden kunnen we twee kanten bekijken. Hierboven staan twee extreme kanten.  Want aan de ene kant zijn er ouders alles opmaken en niets voor hun kinderen nalaten en aan de andere kant zijn er ouders die erg bewust bezig zijn om de toekomst van hun (klein)kinderen in te vullen. En de soep wordt niet zo heet gegeten als deze opgediend wordt. Uiteraard is er een gulden middenweg waarin beide generaties profiteren van het kapitaal dat in de familie ontstaan is. Want ik vind dat iedereen (Nu oud en nu jong) verdiend om een goed pensioen te hebben. Een tijd waarin je kunt genieten van je vrijheid en vrije tijd. 

Het belangrijkste is om na te denken over je eigen toekomst. 

– Hoe vul jij straks die 40 uur waar je niets meer hoeft?

– Welke dingen stel je eigenlijk uit tot je pensioen? En waarom dan?

– Weet jij hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen leven zoals jij wilt?

– Vind jij dat je een verantwoordelijkheid hebt als ouder voor de toekomst van je kinderen?

– Wil je nalaten met een warme of koude hand?

Zo maar een aantal vragen om bij stil te staan voordat je besluit al je geld op te maken of juist te bewaren.

Ik geloof dat een goede financieel adviseur je kan helpen met de antwoorden op bovenstaande vragen. Zoek je iemand laat het me dan vooral weten. Ik help je graag.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?