Het zijn interessante tijden. Politici schreeuwen onwaarheden (die ze zelf toegeven) om maar aandacht te krijgen. Fake news waart overal om ons heen en veel mensen denken het allemaal wel te weten.

Maar wat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Pittsburgh en Pepperdine University? Eerlijk toegeven dat je niet alles weet, levert je uiteindelijk meer kennis op.

Hoe zit dit en wat heb jij eraan?

Hoe zit het?

In het onderzoek noemen ze die eerlijkheid ‘intellectual humility’. Als je deze eigenschap hebt, dan sta je open voor andere meningen en zie je verschillen als een mogelijkheid om te leren. Een karaktertrek die types als Trump niet tonen. Zij denken alles beter te weten. Dit zijn de mensen die klimaatverandering ontkennen omdat ze niet openstaan om in gesprek te gaan met anderen.

Ben je iemand die nuance aandurft en ook nog eens wilt luisteren naar andere meningen dan groeit je kennis van zaken. De onderzoeken laten zien dat mensen die open zijn en toegeven niet alles te weten meer leren en hun algemene kennis vergroten.

Zoals Warren Buffet al zei: “Eerlijkheid is een heel duur cadeau, verwacht het niet van goedkope mensen.” Dat zien we ook wel terug in de discussies tegenwoordig. De schreeuwers zijn ongenuanceerd en zeker van hun zaak. Vaak zijn de feiten onjuist en wordt met persoonlijke aanvallen de discussie gevoerd. Goedkoop en het brengt niemand verder. Maar goed wat boeit dit voor jouw situatie?

Waarom jij beter wordt van je eigen eerlijkheid


Zoals je vast weet schrijf ik over geld. Een ruilmiddel dat nogal belangrijk is geworden in onze samenleving. Je betaalt er alles mee en je hebt het nodig om dingen te bereiken. Tegelijk is geld vies en praten we er liever niet over. Deze spagaat zorgt vaak dat er een gebrek aan kennis ontstaat. Ik geef je een voorbeeld.

Als je nu een nieuwe Renault Mégane koopt ben je minimaal 20.000 euro kwijt. Stel je hebt dat geld nu beschikbaar en je houdt het thuis om niet nu, maar later die auto te kopen. Lukt het je om over 1 jaar die auto te kopen? En over 5 jaar? 10 jaar? 20 jaar? 30 jaar?

Enig idee?

Hierbij de antwoorden:

  • 1 jaar: Dat lukt wel, want je 10.000 is nog 9.804 waard.
  • 5 jaar: Het wordt al lastiger, want de waarde is nog 9.054.
  • 10 jaar: Ik denk dat het niet gaat lukken. Je 10k is nu 8.203 waard.
  • 20 jaar: Vergeet het maar. Je kunt nog maar 6.730 besteden.

Heb je enig idee waar dit over gaat? Het is een zeer belangrijk aspect van je financiële toekomst.

Het dure begrip waar dit mee te maken heeft is inflatie. Dit betekent dat je geld elk jaar in waarde afneemt. Dit merk je niet direct het eerste jaar, maar na 20 jaar ben je zomaar 33% van je geld kwijt. De meeste mensen kunnen zich niet veroorloven zoveel geld te verliezen. Sterker nog het geld zou moeten groeien om te voorzien in aanvulling inkomen, het betalen van de studie van de kinderen, eerder stoppen met werken etc. Toch zeggen veel Nederlanders: “Beleggen, ben je gek, dat is niets voor mij”. Terwijl het de enige manier is om op termijn je vermogen te laten groeien.

Lukt het je om met een open mind in gesprek te gaan met iemand met verstand van geld.  Durf toe te geven dat je niet alles snapt en dat je hulp nodig hebt, dan brengt het je mogelijk een betere toekomst. Simpelweg omdat je kennis van geld toeneemt en daardoor de kwaliteit van je beslissingen. En zoals je in mijn boek Net Iets Slimmer hebt gelezen zijn goede keuzes belangrijk om meer rust en vertrouwen te krijgen. 

Maar zoals gezegd is eerlijkheid niet altijd leuk. John Lennon zei  al: “Eerlijk zijn brengt je misschien niet veel vrienden, maar het zorgt wel voor de juiste vrienden’. Meneer Unknown zei erover: ‘Eerlijkheid is beter dan verbloemde bagger’.

Wat weet jij nog niet over geld en je toekomst?

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?