Heb je wel eens dat je vol verbazing ziet dat iemand een hele rare keuze maakt met geld? Misschien zelfs een beslissing die zorgt voor schulden of verlies?
Zelf heb ik me tijden afgevraagd waarom mensen hun aandelen zo vaak verkopen op een dieptepunt van de beurs. Les 1 voor succesvol beleggen is namelijk: Verkoop niet op het dieptepunt!
Het blijkt echter dat je dommer wordt als je geldbeslissingen moet nemen. Dit is niet in alle situaties zo, maar wel als je stress of onrust ervaart. De resultaten van verschillende onderzoeken lopen uiteen, maar duidelijk lijkt wel dat je IQ daalt als je stress ervaart. Stress is als je langdurig negatieve emoties hebt. Dit kan dus voorkomen bij een daling van de beurs en je telkens kijkt. Elke dag raak je onrustig en baal je van de daling.
Maar ook geldproblemen die lang duren zorgen voor stress. Een schrikbarend groot deel van de Nederlandse bevolking kan een onverwachte rekening van 500 euro niet betalen. Dit is uiteraard stressvol.
Een negatieve emotie die ontstaat rondom geld is schaamte. En dit zorgt dat mensen niet doen wat ze zouden moeten doen. Je natuur is dat je wilt voorkomen dat je in de schijnwerper komt te staan om iets waar je schaamte voor voelt.
Een aantal zaken die schaamte oproepen:
– Ik heb niet genoeg geld
– Ik ben vergeten na te denken over mijn uitgaven
– Ik geef teveel uit
– Ik koop spullen om me gelukkiger te voelen
– Ik doe niets voor mijn toekomst terwijl dat wel zou moeten
Dus… geld maakt je dommer? Ja ik denk het wel. Niet alleen in het opzicht van IQ, maar ik merk ook dat geld zorgt voor een aparte blik op de wereld. Zo gaan mensen zich ongelukkiger voelen als directe collega’s een hoger salaris hebben… Huh? Ja dus jouw geluk hangt af van iemand in je werkomgeving. Bizar eigenlijk, want tuurlijk helpt geld bij een prettig leven maar om nu je geluk te laten beïnvloeden is dom. In het boek Net Iets Slimmer lees je andere interessante gedragingen van de mens als het op geld aankomt.
Wat doe je hier dan aan?
Het is niet eens zo heel erg lastig. De oplossing ligt voor de hand. Zoek iemand die je ratio is en die je helpt bij de juiste beslissingen. De kenmerken van deze persoon moeten wat mij betreft de volgende zijn:
– Je vertrouwt hem/haar
– Heeft geen directe betrokkenheid bij je situatie
– Kennis van zaken
– Empathisch vermogen
– Durft te confronteren (en praat niet met je mee)
Samen is het makkelijker om goede keuzes te maken voor jouw toekomst. Het doel is natuurlijk dat jij je geld laat werken voor je leven en niet andersom. Hoe lekker is het als je zonder geldzorgen leeft?
Ik breng je graag in contact met een professional. Vraag gewoon!
Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner.
Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!
Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker.
Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.
Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf.
Recente reacties