“Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,9 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS”. Zomaar een berichtje in een willekeurige krant waar de meeste mensen overheen lezen. Toch heeft dit berichtje enorm veel gevolgen voor jou.

Wat betekent dit nu eigenlijk? Simpel gezegd heb je 2,9% meer geld nodig in april 2019 om hetzelfde te kopen als in 2018.

Zo kost een spijkerbroek van 100,- nu dus 102,90 en betaal je 6 cent meer voor een kopje koffie. Dat valt wel mee toch?

Laten we dat eens goed bekijken.

Een Nederlands gezin met 2 kinderen, eigen huis en auto heeft gemiddeld 27.750 op de spaarrekening staan volgens het Nibud.

Ik denk dat dit verstandig is omdat je altijd een buffer moet hebben voor onvoorziene uitgaven. De kapotte wasmachine en tegenvallende APK.

Je hebt dus altijd geld nodig op een spaarrekening voor tegenvallers. Daarnaast heb je misschien ook wel plannen de komende paar jaar. Denk aan een vakantie, vervanging van de auto of kleine verbouwing.

Ook het geld dat je hiervoor gebruikt zet je op een spaarrekening. Heb je echter meer geld over dan is sparen geen optie.

Dat heeft alles te maken met het nieuwsberichtje. Want sparen kost je jaarlijks 796,45!

Dit komt door de inflatie. Dit is het minder waard worden van geld. In dit geval krijg je nog een beetje rente (0,03%) maar dat compenseert de inflatie (2,9%) bij lange na niet.

Bijna 800,- per jaar verlies dus je op een zekere spaarrekening. Het lastige is dat het saldo hetzelfde blijft en schijnzekerheid ontstaat.

Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je meer dan de gemiddelde Nederlander hebt dan is je verlies dus nog groter. Het kan zomaar zijn dat je dan ook nog eens te maken krijgt met belasting over je vermogen.

Dit geldt voor bedragen boven de 30.360 per volwassene, want dat bedrag is vrijgesteld door de fiscus. Daarboven betaal je 0,58% belasting.

Kortom sparen kost je geld. Dat is niet erg voor de korte termijn, want alternatieven zijn nog risicovoller. Stel je voor dat je het geld gaat beleggen dan kan dat op de korte termijn een groot verlies betekenen.

Dat is nu net niet handig als je op vakantie wilt of als je wasmachine kapot gaat. Dus geld in je buffer en voor je uitgaven op korte termijn mag wat minder waard worden.

Maar het geld dat je over 10 jaar nodig hebt moet vaak hetzelfde waard blijven. Stel de situatie blijft gelijk dan is die 27.750 over 10 jaar minder dan 20.000 waard. Een afname van bijna 8.000 euro!

Wat moet je dan wel doen?

Zoals geschreven: Sparen is goed! Maar niet voor geld dat je op langere termijn nodig hebt. Je kunt je niet veroorloven om teveel te sparen omdat je vermogen dan te hard daalt.

De meeste mensen moeten meer risico nemen met hun geld om rendement te krijgen. Dit betekent dat beleggen noodzakelijk wordt. Hoe je portefeuille moet worden ingericht hangt helemaal af van je eigen situatie.

Wanneer heb je het geld nodig is een belangrijke vraag. Hoe langer de tijd hoe meer risico je mag nemen. Heb je langer dan 12 jaar dan kun je misschien wel alles in aandelen beleggen. Maar geld dat je eerder nodig hebt mag nooit dat risico krijgen.

Maak dus een plan voor je geld. Een financieel plan. Wanneer heb je wat nodig en waarom? Hoe belangrijk is het dat het geld er dan ook is? Mag het iets minder of meer zijn? Kun je het uitstellen?

Een goed opgesteld financieel plan geeft je inzicht en overzicht en nog veel belangrijker: financiële rust!

Je hebt geen zorgen voor de korte termijn door voldoende spaargeld en je hebt kans dat in de toekomst je wensen ook financieel haalbaar zijn!

Heb je behoefte aan advies of ondersteuning? Ik breng je graag in contact met goede financieel planners!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. FacebookLinkedInEmailWhatsAppTwitterDelen

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?